Nový světový skandál: Vladimir Putin se ohradil. Podezření je však i na něm

28.05.2015 13:55

Nejenom fotbalový svět pozorně sleduje vývoj korupční kauzy uvnitř FIFA. K celé záležitosti se dle informací ruské tiskové agentury TASS vyjádřil také prezident Vladimir Putin, který vyšetřování kritizoval a zároveň podpořil kandidaturu Josepha Blattera na funkci prezidenta FIFA.

Nový světový skandál: Vladimir Putin se ohradil. Podezření je však i na něm
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Ruský prezident považuje zatčení některých činovníků FIFA ve Švýcarsku na žádost Spojených států za vměšování do vnitřních záležitostí cizích států. „Jde o další zřejmý americký pokus rozšířit své pravomoci na územích jiných států. Tímto způsobem se rovněž snaží Spojené státy zabránit znovuzvolení prezidenta FIFA Josepha Blattera, čímž neskrývaně porušují nezávislost mezinárodní organizace,“ prohlásil Putin. Samotné zatýkání považuje ruský prezident za „podivné“, protože vzešlo ze strany Spojených států, ale zatčení úředníci přitom nejsou amerického původu.

Vladimir Putin zároveň vyzval Spojené státy, aby „předložily spolehlivé důkazy svědčící o vině činovníků FIFA“. Celá kauza má podle mnohých spojitost s překvapivě úspěšnou kandidaturou Kataru jako pořadatele mistrovství světa ve fotbale v roce 2022. Kritici poukazují na to, že Katar nemá žádnou fotbalovou historii a v zemi panují v letním období vysoká horka, ve kterých se bude fotbalistům jen s velkými obtížemi pohybovat po hřišti. Stín pochybností však padá právě i na Rusko, kde se bude hrát MS za tři roky. Samotní Rusové však veškerá podezření z korupce odmítají a tvrdí, že při vyšetřování budou spolupracovat.

Celý text v angličtině ruské agentury TASS je ZDE

Putin se domnívá, že současný prezident FIFA Blatter se dostal pod tlak v důsledku rozhodnutí o přidělení příštího MS Rusku. „Jak všichni víme, FIFA by měla zítra zvolit svého prezidenta a pan Blatter má velkou šanci svoji funkci obhájit. Stejně tak všichni víme o tlaku, v rámci kterého se někteří snaží zrušit pořádání MS 2018 v Rusku,“ tvrdí Putin, který také řekl, že by se sport a politika neměly míchat dohromady. „Jisté je, že současný korupční skandál nemá nic společného s pořádáním světového šampionátu v naší zemi,“ dodal prezident Ruské federace. Korupční skandál propukl včera ráno v Curychu, kde bylo zatčeno švýcarskou policií sedm činovníků FIFA, kterým hrozí vydání do Spojených států.

Dnes a zítra by se ve švýcarském Curychu měl konat kongres FIFA, na kterém by měl být zvolen nový předseda. Joseph Blatter má, jak zmínil již Vladimir Putin, skutečně velké šance na opětovné zvolení. Přes současné problémy již Blatterovi vyjádřila podporu Asijská fotbalová konfederace. Naopak bývalý šéf Evropské fotbalové organizace UEFA Lennart Johansson Blattera tvrdě kritizoval a prohlásil, že by v čele FIFA muž, jako je on, stát rozhodně neměl. Johansson rovněž zpochybnil volbu Ruska jako pořadatele MS 2018 a navrhl, že by měla místo něj největší fotbalový svátek na světě pořádat Velká Británie. Rusko v kandidatuře uspělo právě v konkurenci s Velkou Británií a dále Portugalskem, Španělskem a Belgií společně s Nizozemím.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…