Nuda, odsoudila Petra Procházková rozhovor režiséra Stonea s Vladimirem Putinem

20.06.2017 11:40

Čtyřdílný seriál, který je nyní vysílaný na Prima Zoom a týká se ruského prezidenta Vladimira Putina, zkritizovala na serveru Lidovky.cz Petra Procházková. Podle ní jde o pořad plný banalit, nepravd a frází. A je to podle ní i nuda.

Nuda, odsoudila Petra Procházková rozhovor režiséra Stonea s Vladimirem Putinem
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Svět podle Putina je dílem režiséra Olivera Stonea. „Nikdo nejspíš nečekal, že se z filmu Svět podle Putina dozví něco nového. Nebylo ani pravděpodobné, že by z úst hlavního hrdiny prezidenta Ruské federace Vladimira Putina zazněla nějaká nečekaná pravda o jeho osobě,“ komentuje Procházková s tím, že žádný investigativní úkol si Stone nekladl.  

Následně pak snímek podrobuje kritice – je totiž podle ní neuvěřitelně zdlouhavý a nezajímavý. „Ne že by takové kontroverzní téma, jako je ruský prezident, nepatřilo na televizní obrazovku. Ale dívat se čtyři hodiny povětšinou na Putinovu vyhlazenou tvář a poslouchat vodopád obdivných Stoneových konstatování, je výkon hodný předsedy fanklubu ‚I love Kreml‘,“ říká ironicky Procházková. 

A podivuje se, že se Stoneovi nepodařilo za více než dvacet hodin natáčení dostat z Putina nic, co by už neřekl či co by nebylo banální nebo zjevná nepravda. „Přitom se točilo během snad nejvíce turbulentního období Putinovy vlády – od roku 2015 do letošního února. Pravda, tvůrci asi správně neměli ambice reagovat na momentální situaci, sankce, okupaci Krymu či válku v Sýrii. Šli na to od lesa, respektive od dětství a jinošství,“ podotýká Procházková.

Režiséra Stonea hodnotí jako nechutně podbízivého, nepadne podle ní ani očekávaná otázka na obrovské finanční machinace v 90. letech. „Namísto toho Stone zahájí výčet Putinových úspěchů: zvýšil jste platy lidem i úctu ke stáří, zlikvidoval jste chudobu, ukončil válku v Čečensku, vrátil Rusko na mezinárodní scénu... Putin přitakává a občas skromně hlesne: ‚Ano, tak to je.‘ Nezačervená se ani jednou. Ani tehdy, když režisér pronese: ‚Opravdový syn Ruska‘,“ uzavírá kritiku Procházková.

Celý film se podle jejího názoru nese v tvrdě protiamerickém duchu a jsou v něm podle ní i rádoby humorné momenty, často s machistickým zabarvením. 

Celý text najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…