Nynější státní úředníci asi nebudou muset skládat zkoušku

28.02.2014 10:48

Vládní koalice s největší pravděpodobností ustoupí od možnosti, podle níž by všichni nynější státní úředníci museli s účinností služebního zákona projít do dvou let zkouškou. Zkouška by měla být povinná jen pro nově přijímané zaměstnance státních úřadů, řekl dnes novinářům předseda sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc.

Nynější státní úředníci asi nebudou muset skládat zkoušku
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

V koaličním věcném záměru se píše o možnosti, že by všichni úředníci museli složit zkoušku do roka nebo do dvou let od účinnosti zákona. V opačném případě by na úřadech skončili. Tejc uvedl, že v případě nynějších státních zaměstnanců by mělo stačit jejich plánované každoroční hodnocení. Na úřadech pracuje podle dřívějších informací kolem 75.000 lidí.

Trvá ale záměr, podle kterého by museli absolvovat výběrové řízení všichni vedoucí pracovníci. Zákon pro ně zavede nové pojmenování - stanou se z nich představení.

Debatu už vzbudil i námět, aby vzdělávání úředníků měla na starosti Policejní akademie. „Diskuse jasně ukázala, že není správné, aby jakákoli škola měla monopol," uvedl k tomu Tejc. Úředníky budu moci vzdělávat všechny vysoké školy s příslušnou akreditací.

Služební zákon, jenž má odpolitizovat státní správu, Česko přijalo už v roce 2002. Dosud ale nenabyl plně účinnosti. Z koaličního věcného záměru mají vzejít úpravy novely služebního zákona, kterou již dřív podala ČSSD. O předloze chce koalice debatovat podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka například s tripartitou, opozicí a senátními výbory. Ve sněmovně by měla být schválena do poloviny letošního roku, účinná bude od ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…