O co jde stratégům Západu? Jiří Paroubek se obsáhle rozepsal

13.09.2014 20:51

Zatímco západní sdělovací prostředky prezentují ruského prezidenta Vladimira Putina za příčinu všeho zlého, stratégové NATO využili ukrajinské krize k přesvědčení členských států ke zvýšení výdajů na zbrojení. Tak komentuje současné dění na mezinárodním poli expremiér a předseda strany LEV 21 Jiří Paroubek s tím, že zvýšení českých výdajů na armádu považuje za nerozumné.

O co jde stratégům Západu? Jiří Paroubek se obsáhle rozepsal
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Většina západních sdělovacích prostředků podle někdejšího sociálně demokratického premiéra soustavně straší Putinem, který prý snad může i za nejnovější erupce islandské sopky a v nejbližší době se chystá vyvolat krizi na Kavkaze.

„Vždy jsem vycházel z toho, že každý soudný a plně příčetný politik dělá vše pro to, aby co nejlépe hájil zájmy své země. To, že Putin nevyšel z krize související s převratem na Ukrajině ponížen a morálně rozdrcen v očích ruského obyvatelstva, ale promptní anexí Krymu dokázal dát v málo nadějné situaci stratégům Západu šach, je realita,“ všímá si Paroubek v textu psaném pro Deník Referendum.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Šéf strany LEV 21 tvrdí, že ukrajinská krize se náramně hodila stratégům NATO, kteří poukazovali na ruskou hrozbu, a dokázali tak přesvědčit členské státy Severoatlantické aliance o tom, že je nezbytné příštích dvacet let zvyšovat výdaje na zbrojení. V případě České republiky se jedná o zvýšení podílu výdajů na zbrojení a armádu ze zhruba jednoho procenta na dvě procenta HDP.

„Pokud jde dnes u nás na armádu cca 42 miliard korun ročně, tak za 20 let by to měl být zhruba ekvivalent dvojnásobku této částky (tedy aritmetický dvojnásobek + inflace). To už bude pěkná sumička,“ spočítal si Paroubek, který s ohledem na nedořešené potřeby sociálního státu považuje zvýšení výdajů na armádu za nerozumné.

Celý text Jiřího Paroubka k přečtení ZDE.

TOP 09 a ODS snížily výdaje na armádu a teď křičí opak

V této souvislosti poukazuje na pokrytectví TOP 09 a ODS, jejichž hlavní protagonisté byli údajně oporami pravicových vlád mezi lety 2006 a 2013. Tedy vlád, za jejichž působení došlo ke snížení relace výdajů na armádu. „Obě dvě pravicové strany dnes ovšem nejvíce křičí, že je třeba zvýšit výdaje na armádu a nezrazovat své spojence. Nevadí jim, že jejich praktická politika byla po 7 let jejich vládnutí zcela jiná, než jaké jsou jejich současné rádoby militaristicky zabarvené slovní exhibice a předvádění svalů,“ uzavírá Paroubek svůj článek publikovaný na serveru VašeVěc.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…