O správnosti politiky má rozhodovat občan. Ne policie, čertil se v televizi Fiala

12.02.2014 19:21

Občanští demokraté se ve středu postavili za svého bývalého předsedu Petra Nečase, který byl v úterý obviněn z podplácení. „Nelze kriminalizovat politiku,“ odůvodnil postoj ODS její předseda Petr Fiala ve večerním pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT 24.

O správnosti politiky má rozhodovat občan. Ne policie, čertil se v televizi Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Fiala důrazně odmítl vysvětlení vrchního státního zastupitelství, podle kterého byl Nečas obviněn v rámci celospolečenského zájmu. „Dochází ke kriminalizaci politického jednání, které je zcela běžné i v ostatních demokratických systémech,“ myslí si.

Z celého obvinění je prý zneklidněný i jako občan. Je totiž toho názoru, že pokud se zkriminalizuje politika, hrozí nebezpečné následky pro každého, neboť mezi politiky zavládne strach pro jakékoliv politické rozhodnutí.

Obviněním se otázky nekladou

„Nelze obviněním klást otázky,“ zdůraznil a uvedl názorný příklad: „Pití piva škodí zdraví. Kdyby pan Šlachta proto obvinil výrobce piva, že vyrábí zdraví škodlivý nápoj, a čekal na vyjádření soudu, zda mu tuto domněnku potvrdí, je to přece taky nesmysl.“

Takzvaná kauza trafik, kvůli které si Nečas vysloužil obvinění, se prý nezamlouvá ani Fialovi. Jenže je toho názoru, že o špatnosti či správnosti politiky by měl rozhodovat jen a pouze občan, nikoli policie. „Trafiky se mi nelíbí a nelíbí se ani občanům, což nám ostatně dali v uplynulých volbách jasně najevo. Ale policie by do toho zasahovat neměla,“ prohlásil.

Vytkl také orgánům činným v trestním řízení, že do dneška se veřejnost nedozvěděla odpovědi na otázky z června minulého roku, kdy padla vláda. „Komu patřilo nalezené zlato? A komu peníze?“ pokrčil Fiala rameny s tím, že místo politických obvinění by se policie měla zaměřit na jejich konečné zodpovězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…