O válce a jejích následcích něco vím... Poslední žijící z Ležáků napsala Putinovi dopis. Silné čtení

01.03.2022 16:35

O válce a následcích války něco málo vím. Jsem poslední žijící z Ležáků vypálených 24. června 1942. Píše dvaaosmdesátiletá Jarmila Doležalová, jejíž dcera je spoluautorkou několika publikací o Ležákách. Ruského prezidenta Vladimira Putina v dopise dále žádá o zastavení násilí na Ukrajině.

O válce a jejích následcích něco vím... Poslední žijící z Ležáků napsala Putinovi dopis. Silné čtení
Foto: Jarmila Doležalová
Popisek: Jarmila Doležalová

"Prosím Vás, aby bylo neprodleně zastaveno násilí na Ukrajině. Pro každého civilistu, pro každé malé dítě, aby nemuseli projít tím, co život připravil mně…," žádá v dopise Jarmila Doležalová Putina.

O válce něco vím

"O válce a následcích války něco málo vím. Jsem poslední žijící z Ležáků vypálených 24. června 1942. Když mně byly dva roky, nechalo mě pardubické gestapo zatknout, unést a odvléci," píše v otevřeném dopise Jarmila Doležalová a pokračuje: "S mojí roční sestrou Marií jsem byla vybrána na poněmčení. Jen my dvě jsme tak přežily ze všech ležáckých dětí a obyvatel druhou světovou válku."


 

"Proto, že mí nejbližší příbuzní ukrývali v ležáckém mlýně parašutisty z výsadku Silver A s vysílačkou Libuší, zemřelo deset členů mé rodiny. Tatínek, maminka, teta, strejdové, babičky, dědeček, malé sestřenice...," píše dál.

Ne podobnému osudu

Se zasláním dopisu na adresu ruského velvyslanectví v Česku jí pomáhala dcera. "Z tohoto důvodu jsem srdcem se všemi, kteří mají podobný osud nebo by ho mohli mít právě kvůli ozbrojeným, válečným konfliktům," stojí dále. Dcera Jarmily Doležalové - též Jarmila Doležalová - je spoluautorkou několika publikací o Ležákách. Jmenují se Osud jménem Ležáky, Ležáky známé i neznámé, Křižovatky času - Ležáky v datech.

Doležalová, rozená Štulíková, je starší ze dvou sester, které jediné přežily vyhlazení Ležáků. Spolu se sestrou Marií se narodila do rodiny Josefa Štulíka a jeho ženy Marie, rozené Pelikánové. Doležalová se 27. října 1951 stala členkou Československého svazu bojovníků za svobodu. Po pětašedesáti letech z něj na protest proti vyloučení třech jiných členů této organizace a proti rušení poboček v Jičíně a v Lidicích vystoupila. Stalo se v roce 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…