O změnách v policii se musí diskutovat, ale ne formou války přes média, prohlašují lidovci

15.06.2016 18:20

KDU-ČSL se ve svém tiskovém prohlášení ohradila proti tomu, aby reorganizace policie „jakkoli ohrozila vyšetřování korupčních kauz“. Policie musí řádně fungovat a je třeba respektovat její práci a nijak do ní politicky nezasahovat. Jedině tak dojde ke zvýšení důvěry v náš politický systém.

O změnách v policii se musí diskutovat, ale ne formou války přes média, prohlašují lidovci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stovky delegátů na sjezdu KDU - ČSL.

„Máme zájem na uklidnění situace a na zajištění řádného fungování policie v boji s korupcí, finanční kriminalitou, organizovaným zločinem, terorismem a kyberzločiny,“ stojí v tiskové zprávě KDU-ČSL.

Strana ve svém vyjádření uvádí, že je nutné „respektovat ústavní dělbu moci“ a uvědomit si, že policie spadá pod policejního prezidenta a ministra vnitra, který podpisem reorganizace převzal za celou situaci politickou zodpovědnost.

„Reorganizace policie se musí diskutovat, přičemž tato debata se nesmí politizovat, nemá probíhat formou války přes média, ale má se vést na odborných grémiích, ve vládě, v parlamentu a s odborníky, zejména s policisty a státními zástupci,“ konstatuje prohlášení. Zároveň však nesmí dojít k žádném ohrožení již probíhajících vyšetřování.

Aby toho dosáhli, plánují lidovci „prosazovat transparentní informování o cílech a postupu policejní reorganizace“, a prosazovat garanci, že politici nebudou zasahovat do práce policistů, ani že nebudou ničit „velitelskou strukturu těchto útvarů“.

„Budeme vyžadovat, aby reorganizace byla podložena řádnou rozvahou, posouzením možností, rizik a nákladů a byla diskutována s policisty a státními zástupci.“ Chtějí také dosáhnout „širokého politického konsenzu“, jehož cílem je jednotná koncepce policie. K tomu je nutné znát i názory policistů a státních zástupců.

„Bezpečnostní politika je odpovědností celé koalice,“ uvádí strana v prohlášení s tím, že „nemá v policii žádný svůj zájem“ vyjma nestranného a nezávislého vyšetřování „podle zásady ‚Padni, komu padni‘.

„Do vlády jsme šli jako strana s čistým štítem, s novými lidmi, kteří nemají žádné kostlivce ve skříni, a s důrazem na očištění politiky. Protikorupční úsilí považujeme za stejně významné jako oživení ekonomiky a podporu sociálně spravedlivého státu,“ stojí v prohlášení s tím, že strana změny podporovala od začátku. „Plně podporujeme úsilí slušných policistů vyšetřit korupční kauzy a pohnat k odpovědnosti jejich viníky.“

Pro úspěšnou policejní práci jsou přitom zcela nezbytné stabilita a příznivé podmínky. „To je podle nás jediná cesta, aby se udržel a dále posílil dosavadní trend návratu důvěry občanů v zastupitelskou demokracii, která byla vážně otřesena právě minulými korupčními skandály a zejména jejich nevyšetřováním.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…