ODS hledá nové tváře, potom jim ale nedá šanci

02.11.2012 7:20

Představitelé komunální politiky ODS, mezi kterými tradičně hledala strana novou krev, se shodují v tom, že strana je v hluboké krizi a potřebuje změnu. Chybí jí přitom nové nápady a někdo, kdo by pečoval o samotný chod ODS.

ODS hledá nové tváře, potom jim ale nedá šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

Přitom třeba olomoucký primátor Martin Novotný, který se nebojí otevřeně kritizovat stranické vedení, si řekl na regionálním sněmu o místo v širším vedení strany, ve výkonné radě. Nominaci ale místo něj získal bývalý místopředseda Ivan Langer. "Nejsem slečinka, politik musí chtít vyhrát a nebát se prohrát," glosoval pro Hospodářské noviny svůj neúspěch Novotný.

"Právě intrikaření mě odrazuje od toho, postupovat výš. Lídr by měl mít za sebou členskou základnu, nikoliv mocenské skupiny," vysvětlil europoslanec Edvard Kožušník, proč přestože patří k nejaktivnějším a nejviditelnějším tvářím strany, neusiluje zatím o místo ve vedení.

ODS potřebuje věrohodnost

Změna je ale nutná, na tom se shodují. "Někteří zoufalci se upínají na to, že před nutnou změnou ODS ještě naposledy uchrání semknutí společnosti vůči rudému nebezpečí. Mýlí se. Jediným kritériem bude tentokrát věrohodnost, ať už skutečná, nebo mediálně virtuální," říká Novotný.

ODS by potřebovala nové tváře, ale jejich cestu vzhůru často hatí vnitrostranické spory. Jako třeba v případě Martina Kupky, o kterém se uvažovalo jako o lídrovi do krajských voleb středočeské ODS. "Limitujícím faktorem pro můj postup nahoru je to, že vycházím ze stejné oblasti jako Petr Tluchoř. A já stojím názorově jinde," okomentoval s odstupem Kupka.

Šanci novým tvářím nedává ani předseda strany Petr Nečas ve své vládě. Snad s výjimkou Tomáše Chalupy, ministra životního prostředí, který se ale zatím příliš neprojevuje.

"S novými tvářemi je problém. Jednak je mnohdy brzdí stranické mechanismy, jednak nejsou dost průbojní a ochotní věnovat se politice skutečně naplno," dodal primátor a senátor Jaroslav Kubera.

Edvard Kožušník

  • ODS
  • Svět není ani černý ani bílý
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…