ODS jde o bytí či nebytí, prohlásil Zahradil v ČRo. A zastal se Béma

14.01.2014 17:41

ODS si v tuto chvíli nemůže dovolit vystupovat nejednotně a hrát nějaké regionální hry. Myslí si to alespoň kandidát na prvního místopředsedu strany europoslanec Jan Zahradil. Má také představu o tom, co musí ODS udělat, aby se vrátila do role nejsilnější pravicové strany v zemi. Musí například dát najevo, že už se zbavila kmotrů. Po těchto slovech se ale ve studiu Českého rozhlasu zastal exprimátora Prahy Pavla Béma. Ten přitom bývá spojován s lobbistou Romanem Janouškem.

ODS jde o bytí či nebytí, prohlásil Zahradil v ČRo. A zastal se Béma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Europoslanec Jan Zahradil ohlásil kandidaturu na post prvního místopředsedy ODS. V křesle hosta úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu popsal vizi, se kterou hodlá občanské demokracii pomoci. Po debaklu v říjnových volbách se spekuluje o tom, zda se straně zdaří obroda, ke které má dojít na nadcházejícím víkendovém kongresu v Olomouci.

Bude příliš mnoho práce, na vystoupení expředsedů nebude prostor

V úvodu vysílání však nechtěl prozradit, koho by rád viděl na postu šéfa strany, protože volba je tajná. Dozví se to prý jen ten kandidát na předsedu, kterému to Zahradil chce tzv. hodit. „My potřebujeme tu stranu sjednotit, nikoliv štěpit, nepotřebujeme se dělit na nějaké tábory,“ upozornil Zahradil. Tato jednota je jedním ze základních stavebních kamenů k tomu, aby se občanští demokraté vrátili na pozici nejsilnější pravicové strany v zemi.

„Já bych byl nerad, aby se kongres změnil na nějaké regionální hry ve stylu: Ty nám podpoříš toho, my ti podpoříme onoho,“ pokračoval Zahradil. Nebylo by ale špatné, kdyby své zastoupení ve vedení měly jak Čechy, tak Morava. Podle Zahradila je třeba mít na paměti, že tento kongres v zásadě rozhoduje o dalším bytí a nebytí ODS, je na něm třeba odvést velký kus práce, ale není tu příliš velký prostor pro to, aby byli pozváni bývalí předsedové stran. Novináři by pak věnovali velkou pozornost tomu, co bývalí předsedové řekli a co tím mysleli. A to podle Zahradila není to nejdůležitější, co by mělo po kongresu zaznít.

Kmotři a Bém

Zahradil je také přesvědčen, že by nové vedení strany mělo být složeno jak z původních, tak z nových tváří, aby byla mimo obrody strany deklarována také její kontinuita. V žádném případě však ODS nemůže navazovat na „kmotrovské prvky.“ "Já jsem přesvědčen, že tento kongres bude jasným důkazem toho, že se ODS od těchto prvků očistila,“ míní europoslanec. Připomněl však také, že problém s kmotry neměla zdaleka jen ODS, o čemž svědčí nedávná vražda vlivného politika ČSSD na severu Čech.

V zápětí se ale zastal exprimátora Pavla Béma, jenž bývá spojován s lobbistou Romanem Janouškem. Zahradil Béma označil za svého přítele a vyjádřil názor, že to byl dobrý pražský primátor, dokonce lepší, než dokáže dnes kdokoli připustit.

ODS pak musí vzít na vědomí i to, že většině voličů přestává vadit případná komunistická minulost řady politiků. Zahradilovi je to sice pětadvacet let od revoluce líto, je však třeba s tím pracovat. I přesto chce Zahradil dál upozorňovat na fakt, že v minulosti některých politiků existují období, na které nemohou být hrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…