ODS musí porazit Babiše bez koalic. Za slabé preference může Fiala a... Kuba se neudržel. Vše řekl

13.02.2024 18:37 | Monitoring

Čím víc se budou blížit volby a vládní strany budou, řekněme, trochu psychicky vycukané z toho, jak jim nevycházejí preference. Rakušanova kampaň je zásadní věc, které teď vládní koalice čelí, vůči premiérovi to není lidsky šťastné, řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu jihočeský hejtman, předseda Asociace krajů Martin Kuba z ODS. Nelíbí se mu ani způsob, jakým byl obejit premiér při záměru zřídit funkci zmocněnce pro zavedení eura.

ODS musí porazit Babiše bez koalic. Za slabé preference může Fiala a... Kuba se neudržel. Vše řekl
Foto: Hana Brožková
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

Úvodem jihočeský hejtman Martin Kuba prozradil, čím si vysvětluje, že má hnutí ANO více než dvakrát vyšší preference než ODS: „V politice si tvář vytváříte tím, jakou politiku děláte. Vždy je to celkový dojem z té politické strany, z lídra, to, jak ti lidé politiku vysvětlují, jestli jim ti lidé rozumějí. Já se obávám, že naše vláda tím, že se dostala do složité pozice, ne úplně šťastně zvládá ten styl komunikace, ten v politice hraje obrovskou roli,“ uvedl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

ODS musí podle Kuby umět porazit Babiše bez koalic. U ODS mu chybí touha být zase nejsilnější v Česku. „Pokud máme být velká catch-all-part, která má vládnout v České republice, tak to nemůže být strana, která je dlouhodobě smířená s tím, že má třináct nebo čtrnáct procent, to prostě podle mého nepatří do genetického fondu ODS. Bez té touhy to ale nebude fungovat, to mi ale chybí. Tady se jen sčítají procenta stran, je to nefér vůči voličům,“ pokračoval Kuba.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
„Čím víc se budou blížit volby a vládní strany budou, řekněme, trochu psychicky vycukané z toho, jak jim nevycházejí preference, což se bohužel v řadě vládních stran děje, tak začne přirozený boj o to, kdo si je odnese, protože vláda se pak nevolí jako celek, volí se jednotlivé strany a ty už teď začínají bojovat. U Starostů je to přesně vidět, kdy jejich PR vyhodnotilo, že je třeba začít s tím, že komunikace vlády je špatná,“ uvedl Kuba k vládní koalici, která nepůsobí už příliš soudržně, na čemž si zakládala.

„Přirozeně že to jde vždy za lídrem, tedy premiérem. PR tým Starostů se snaží na tomhle vytěžit a dělat z jejich lídra Vítka Rakušana někoho, kdo komunikuje nějak jinak. To je zásadní věc, které teď vládní koalice čelí,“ doplnil jihočeský hejtman Kuba.

Kritiku premiéra Fialy ze strany vicepremiéra Rakušana označil za „nechlapské chování“. „Hnutí Starostové si vyhodnotilo, že klesají preference, a v té chvíli považuji za nechlapské to, že se Vítek Rakušan v nějakém videu snaží postavit do role: ‚Já už to teď tomu premiérovi řeknu.‘ Ale je to chlap, ministr vnitra, sedí vedle Petra Fialy dva a půl roku. Když měli Starostové nějaké problémy, tak se z toho Petr Fiala nesnažil vytěžit nic. Chápu, že je to nějaký PR model, ale vůči premiérovi mi to nepřijde úplně lidsky šťastné,“ uvedl Martin Kuba.

Mimo jiné hovořil Martin Kuba o tom, že funkce ministra pro evropské záležitosti je zbytečná. „Tohle považuji za politicky vydohadované křeslo pro Starosty, které je daní za to, že ve straně je pět politických subjektů,“ míní hejtman Jihočeského kraje.

Nelíbí se mu ani záměr zřídit funkci zmocněnce  pro zavedení eura. „Vůbec mi nevadí debata o euru, dokonce si myslím, že řada členů ODS v tomhle nevnímá to, co vnímají voliči ODS. Myslím si, že voliči ODS nemají s přijetím eura zdaleka takový problém. Nepatřím mezi ty zaťaté odpůrce eura. A kolegové, kteří jsou tak zaťatí, to, myslím si, nedělají úplně šťastně. Myslím si, že je třeba o něm diskutovat. Ale rozhodně nemá ta debata začít tak, že si ji takhle koaličně zřízený ministr naoko rozjede sám, bez toho, aniž dá informaci premiérovi, a oznamoval ji jako celá koalice. Vadí mi ten styl, ten je součástí té PR kampaně, právě to udělají bez premiéra, udělají to jako sami schválně, aby to vypadalo, že Starostové jsou ti jediní, kdo to vlastně tlačí, a tlačí to takhle na sílu,“ doplnil hejtman Martin Kuba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každá vláda ODS skončila průserem, to ani Kuba nemůže okecat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKadel , 13.02.2024 19:01:42
Doposud kryl Fialu, tak ať odtáhne i s ním, Kuba Nekuba.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…