ODS plánuje v senátních volbách spojenectví s Topkou. Slučovací sjezd se prý ale nechystá

17.05.2014 7:35

Na podzim se bude obměňovat třetina senátorů a pravicové strany by rády rozbily levicovou většinu v horní komoře Parlamentu. Právě snaha získat pro pravici více senátorských míst vede rivaly TOP 09 a ODS ke spolupráci. Podle informací Lidových novin se již obě strany shodly, že v tradičně levicových regionech nasadí kandidáta vždy jen jedna z nich a druhá mu vyjádří podporu.

ODS plánuje v senátních volbách spojenectví s Topkou. Slučovací sjezd se prý ale nechystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

„Téměř stoprocentně se nám podaří uzavřít dohodu o společném postupu v senátních volbách,“ řekl LN místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho slova potvrzuje i předseda ODS Petr Fiala. „Jednání jsme spolu začali vést ihned po mém zvolení do čela ODS,“ potvrdil.

Sociální demokraté mají v Senátu 43 křesel, nyní na podzim jich budou obhajovat celou dvacítku. Právě na tato křesla by pravice ráda dosadila své kandidáty. Proto se prý obě strany, které v podstatě soupeří o stejného voliče, rozhodly neplýtvat silami bojem proti sobě, ale naopak hledají společnou strategii ve prospěch pravice.

Nebude to koaliční kandidát

Nepůjde však o společné kandidátky. LN mají informace takové, že v levicových regionech nasadí obě pravicové strany pouze jednoho kandidáta. „Nebude to koaliční kandidát, bude vždy nominován námi nebo TOP 09, ale jedna strana vyjádří kandidátovi té druhé podporu,“ vysvětloval Fiala plány.

Strany zatím nechtějí prozradit, ve kterých obvodech tento postup zvolí. Fiala i Kalousek prý odmítají, že by tato spolupráce měla být základem nějaké pevnější spolupráce, která by mohla vyústit ve vznik jedné strany.

Spolupráci ODS a TOP 09 se dnes věnuje v LN i Petr Pešek. Ve svém komentáři klade otázku, zda při snaze rozbít levicovou převahu v Senátu bude stačit, že si obě strany nebudou proti sobě stavět kandidáty. „Odpověď zní: stačit to musí. Propast mezi ODS a TOP 09 zůstává velká. Ať už jde o programové záležitosti, například vztah k Bruselu či euru, tak hlavně o osobní animozity,“ píše Pešek. Komentátor také upozorňuje na to, že hlavním soupeřem těchto stran nemusí být pouze ČSSD. Píše totiž o novém, silném protivníkovi, který zaujímá politický střed, ale i část pravicového spektra. Jde o hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…