ODS žehlí ostudu: Odsouzený poslanec možná přijde o peníze

17.01.2013 9:42

Zatím neexistuje síla, která by byla schopna zbavit poslaneckého platu zákonodárce, který se pravomocným rozhodnutím soudu ocitl za mřížemi. Po dvaceti letech však již takového poslance máme, je jím Roman Pekárek (dříve ODS), kterého bude možná brzy následovat David Rath (dříve ČSSD). ODS hledá cestu, jak tuto skutečnost napravit.

ODS žehlí ostudu: Odsouzený poslanec možná přijde o peníze
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tři noví poslanci za ODS - Pavel Bohatec, Miroslav Bernášek a Roman Pekárek

Poslanci ODS předkládají návrh novely zákona o platech ústavních činitelů. Snaží se vyřešit situaci, v níž se pravomocně odsouzený poslanec Roman Pekárek (dříve ODS) odmítá vzdát poslaneckého mandátu, takže bude dostávat plat zákonodárce i za mřížemi. Občanští demokraté jsou si však vědomi toho, že tento stav poškozuje obraz strany a hodlají prosadit změnu. Informuje o tom čtvrteční Právo.

Paragraf pro smích

„Musíme to nějak vyřešit, protože jde o problém, který nám dělá mimořádnou ostudu. Tak jsme to zkusili, i když to není ideální řešení,“ řekl Právu šéf klubu ODS Marek Benda. Pokud bude pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu i David Rath (dříve ČSSD), měla by se změna vztahovat i na něj.

Otázkou zůstává, zda ke změně skutečně dojde, případně v jaké podobě. V této souvislosti stojí totiž za připomenutí, že zastavení vyplácení poslaneckého platu zná česká legislativa již od roku 1995. Poslanec již dnes ztrácí nárok na plat a náhradu výdajů, pokud řádně neplní své povinnosti a neúčastní se jednání. Zákonodárci se však nikdy neshodli na tom, kdo by o řádném plnění či neplnění povinností poslance měl rozhodovat.

„Diskuse o neúčasti jsou zejména ve vztahu k opozici složité,“ tvrdí Benda s tím, že když by o ztrátě platu měl rozhodovat konkrétní orgán, může to většina využít proti menšině.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…