ODSáci a TOPáci utíkají k Babišovi

05.11.2013 11:25

Podle zjištění serveru iHNed.cz se před volbami zvýšila potřeba občanů ovlivňovat politiku a zvedl se zájem o vstup do stran a hnutí. Například do ANO se od 1. srpna přihlásilo téměř 4 500 lidí. I po volbách však zvýšený zájem o členství zaznamenala strana Svobodných, která do sněmovny nepronikla.

ODSáci a TOPáci utíkají k Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach věří, že se do sněmovny dostane

Například do ANO se prý od 1. srpna registrovalo téměř čtyři a půl tisíce lidí. Několik set jich přitom přišlo z dalších stran - zejména ODS. "10 procent zájemců bylo z ODS a TOP 09, asi 90 procent nikdy nebylo v žádné politické straně," říká mluvčí hnutí ANO Radka Burketová.

Mezi bývalé členy TOP 09 patří i Matěj Fichtner, který je nyní předsedou oblastní organizace ANO v Praze 8. “Z TOP 09 jsem odešel po zjištění, že v Praze 8 nelze ve stávajícím personálním složení prosadit změny, které strana před volbami slibovala, neboť je prakticky jen prodlouženou rukou ODS. Jinými slovy, odešel jsem po deziluzi z bývalých stranických kolegů," tvrdí Fichtner.

Ke Svobodným se hlásí nejvíce lidí v historii

Ačkoliv strana Svobodných ve volbách získala jen 2,5 procenta hlasů a do sněmovny se tedy nedostala, zájem o vstup je nyní nejvyšší v historii. "Krajským předsedům naběhlo od volební soboty tolik žádostí, že byli sami překvapeni," uvedla mluvčí Svobodných Irena Válová. Po volbách se hlásí dvakrát více lidí než předtím. I ke Svobodným prý vstupují buď političtí nováčci, nebo bývalí členové pravicových stran. Především tedy ODS.

Úsvit si bude vychovávat politiky v akademii

Také Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury podle zjištění serveru iHNed.cz přilákal zájemce o členství. Registrační formuláře prý vyplňuje po volbách stále více lidí, ze kterých se poté stávají oficiální příznivci. Ovšem členů má hnutí stále jen devět.

Hnutí Úsvit se prý rozhodlo založit akademii, kde zájemce naučí, jak se profesionálně chovat v politice a vybraní lidé poté povýší na členy. "Základním cílem akademie bude získat v regionech co nejvíce lidí, kteří budou vhodnými kandidáty pro komunální politiku a další oblasti," řekl mluvčí Úsvitu Jan Zilvar.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…