OSN popisuje migraci jako něco dobrého a blahodárného. My na to máme jiný pohled, uvedl maďarský šéf diplomacie

02.02.2018 6:03

Visegrádská skupina (V4) by měla předkládat vlastní řešení problémů EU, řekl český ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) po jednání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártem. Informovala o tom ČTK.

OSN popisuje migraci jako něco dobrého a blahodárného. My na to máme jiný pohled, uvedl maďarský šéf diplomacie
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko by neměly podle něho společně mluvit pouze o tom, co odmítají, ale také přicházet s vlastními návrhy. Spolupráci V4 oba šéfové diplomacie ocenili. Szijjártó dodal, že Budapešť si cení české pomoci při zvládnutí migrace. Znovu také odmítl globální pakt o migraci, který připravuje OSN.

Ministři v Černínském paláci mluvili o potřebě zemí Visegrádu důrazně prosazovat v EU společné pozice. „A to nejen tím, že budeme říkat, co všechno odmítáme, ale především tím, že budeme předkládat vlastní konsenzuální návrhy, jak problémy, kterých v Unii není málo, řešit,“ řekl šéf české diplomacie. „To se týká i onoho pověstného Dublinu IV,“ zmínil Stropnický připravovanou reformu migrační politiky EU.

Země V4 společně odmítaly přijmout jako řešení vlny nelegální migrace přerozdělovací kvóty. Maďarsko, Česko a Polsko jsou kvůli nedodržení kvót v soudním sporu s Evropskou komisí. Budapešť svůj odpor k migraci vyjádřila také v souvislosti s přípravami globálního paktu o migraci, kterým se zabývá OSN.

„Tento balíček OSN popisuje migraci jako něco dobrého a blahodárného a jako nezastavitelný proces. My na to máme jiný pohled, podle nás je migrace nebezpečná, musíme se jí bránit,“ uvedl dnes Szijjártó. Dodal, že Stropnického o tomto postoji Maďarska informoval. Pokud OSN na začátku března předloží návrh, který nebude v souladu s maďarským pohledem, země se debat dál nebude účastnit, doplnil Szijjártó. Z jednání o paktu o migraci již před měsícem vystoupily Spojené státy.

Stropnický a Szijjártó po společném jednání pochválili ekonomické vztahy obou zemí. Stropnický vidí další možnosti pro spolupráci například ve zbrojním průmyslu. Maďarský ministr zahraničí byl první protějškem, kterého Stropnický oficiálně přivítal v Černínském paláci od svého jmenování do funkce.

Sijjártó se v Praze setkal také s ministryní obrany Karlou Šlechtovou (ANO). Věnovali se mimo jiné bezpečnostní situaci ve světě a tématům nadcházejícího zasedání ministrů obrany NATO v Bruselu.

Předtím maďarský politik jednal s ministryní práce Jaroslavou Němcovou (ANO). Mluvili spolu o rodinné politice a zaměstnávání. Česko má nyní nejnižší nezaměstnanost v EU. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat v prosinci dosahovala 2,3 procenta. Maďarsko mělo 3,9 procenta. Průměr osmadvacítky je 7,3 procenta. Podle odhadů ministerstva financí česká ekonomika loni rostla o 4,3 procenta, letos by to mělo být o 3,4 procenta.

„Vždy jsme obdivovali český hospodářský růst a výkon. Chápeme, že ČR má vlastní hospodářský model, také máme vlastní. Zaměřujeme se na zaměstnávání a pracovní sílu,“ uvedl šéf maďarské diplomacie. Dodal, že ekonomiky už narazily na přirozenou míru nezaměstnanosti a chybějí jim pracovníci. Podle Němcové obě země chtějí spolupracovat, a to v hledání opatření na podporu rodin i zaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Past na stránce 170. Filip Turek ví, na co si od Bruselu dát pozor

18:50 Past na stránce 170. Filip Turek ví, na co si od Bruselu dát pozor

Záměrná destrukce evropského průmyslu. V čím zájmu? Kdo skupuje emisní povolenky? Čína! Rakousko bud…