Obama potvrdil smrt mladé Američanky zajaté Islámským státem

10.02.2015 19:40

Americký prezident Barack Obama dnes potvrdil smrt 26leté americké humanitární pracovnice Kayly Muellerové, kterou jako rukojmí drželi extremisté z Islámského státu (IS). Informovala o tom agentura Reuters.

Obama potvrdil smrt mladé Američanky zajaté Islámským státem
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Bílý dům uvedl, že Muellerovi dostali o víkendu vzkaz od věznitelů Kayly a že americké tajné služby pak prokázaly pravdivost informací obsažených ve zprávě. Není jasné, jak Muellerová, která byl unesena v roce 2013, zemřela. Bojovníci z IS před několika dny uvedli, že přišla o život při náletu jordánského letectva v syrském městě Rakka. Jordánsko tuto informaci ale zpochybnilo a i američtí činitelé uvedli, že neexistují důkazy, které by potvrdily tvrzení IS o okolnostech smrti Muellerové.

Muellerová byla unesena předloni v srpnu v syrském Halabu

Obama uvedl, že Spojené státy "vypátrají a poženou k odpovědnosti teroristy, kteří nesou vinu na její smrti". Rodiče Kayly Muellerové v prohlášení uvedli, že jsou "zdrceni". "Zasvětila celý svůj mladý život pomoci těm, kdo potřebují svobodu, spravedlnost a mír," připomněli Muellerovi.

Příbuzní Muellerové také zveřejnili dopis, který napsala loni na jaře. "Nacházím se na bezpečném místě, jsem naprosto v pořádku + zdravá (dokonce jsem přibrala), zacházejí se mnou s respektem + laskavě," uvedla tehdy mladá humanitární pracovnice.

Muellerová byla unesena předloni v srpnu v syrském Halabu, když odcházela z nemocnice organizace Lékaři bez hranic. Její rodina uvedla, že zástupci IS se na ni obrátili loni v květnu s důkazem, že Kayla žije, a pohrozili jim, že ji zabijí, pokud jim do stanoveného data nezaplatí skoro sedm milionů dolarů (171 milionů korun), uvedla americká televize CNN.

Agentura AP připomněla, že kromě Kayly Muellerové dosud přišli o život tři další Američané věznění Islámským státem. Novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, stejně jako humanitárního pracovníka Petera Kassiga džihádisté sťali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…