Obamovo poslední účtování. Pustil se hlavně do Donalda Trumpa

13.01.2016 12:43

Americký prezident Barack Obama vyzval ve svém posledním poselství k nápravě americké politiky a spolupráci mezi oběma politickými stranami. Vytyčil také priority pro letošní rok a nastínil své představy o budoucnosti po jeho odchodu z úřadu. Píše o tom SecurityMagazín.cz.

Obamovo poslední účtování. Pustil se hlavně do Donalda Trumpa
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Obama se ve svém projevu věnoval také boji s terorismem, zahraniční politice či budoucnosti zdravotní péče. 

Největším zklamáním prezidenta Obamy za jeho sedm let v prezidentském křesle je skutečnost, že zášť a řevnivost mezi demokraty a republikány nejenže neklesla, ale vzrostla. K nápravě této skutečnosti vyzval rovněž, a to proto, aby voliči znovu získali důvěru v politiky. 

„Budoucnost, kterou chceme – příležitosti a bezpečnost pro naše rodiny, rostoucí životní standard a udržitelná a mírová planeta pro naše děti – to vše máme na dosah. Ale stane se to, jen když budeme jednat společně,“ uvedl Obama s odkazem na rozumné a konstruktivní debaty. 

Původní text ZDE.

Podle prezidenta Obamy je současná americká ekonomika na vzestupu. Prudkých změn se nesmí Američané bát, ale vidět v nich příležitost. 

Zároveň také vyzval k odmítnutí jakékoli politiky, která útočí na lidi jen kvůli rase či víře. Tato slova byla určena zřejmě především republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi, který v kampani prezidentských voleb varuje před tím, jak Spojené státy mění islámští přistěhovalci. „Svět nás nerespektuje jen díky našemu arzenálu, respektuje nás díky naší rozmanitosti a otevřenosti a způsobu, jímž respektujeme každou víru,“ řekl Obama, jenž zastává vstřícnou politiku k uprchlíkům. Slíbil však tvrdý boj proti Islámskému státu, jejž nazývá vrahy a fanatiky. „Zatímco se soustředíme na zničení ISIL, přehnaná tvrzení, že jde o třetí světovou válku, pouze hrají do jejich karet,“ řekl.

V závěru svého projevu vyzval Obama kongresmany, aby schválili obchodní partnerství USA a 11 pacifických zemí (TPP), posvětili údery proti IS a zrušili protikubánské obchodní embargo. Představil také své vize ohledně zbavení USA rakoviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…