Občany trápí, co bude s lithiem. Chodí mi až 50 e-mailů denně, svěřil se Filip, když tepal v rozhovoru Havlíčka

16.10.2017 15:41

Šéf komunistů Vojtěch Filip poskytl rozhovor serveru Novinky.cz. Prozradil v něm mimo jiné souvislosti ke kauze lithium a oznámil, zda komunisté vstoupí do vlády s Andrejem Babišem (ANO).

Občany trápí, co bude s lithiem. Chodí mi až 50 e-mailů denně, svěřil se Filip, když tepal v rozhovoru Havlíčka
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Zdůraznil, že komunisté poukazují na problémy kolem českého lithia už dlouhou dobu, přesněji řečeno od podzimu loňského roku. Chybný krok udělal podle šéfa komunistů např. ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jiří Havlíček, který podepsal memorandum s australskou firmou European Metals Holdings.

„Jestli to někdo zpolitizoval, tak ministr Havlíček, který bez souhlasu ministra životního prostředí podepsal memorandum s tzv. australskou firmou EMH. V tomhle ohledu my nejsme ti, kteří si na tom chtějí přihřát polívčičku. Nám jde o to, jaká legitimita je u ministra Havlíčka k podepsání takového memoranda těsně předtím, než skončí mandát jeho působení ve vládě,“ prozradil Filip.

Občany prý opravdu trápí, co bude s lithiem, Filipovi kvůli tomu prý chodí až padesát e-mailů za den.

Stranou pozornosti šéfa komunistů nezůstal ani výrok prezidenta republiky ohledně Krymu. Prezident Zeman konstatoval, že připojení ukrajinského poloostrova k Ruské federaci je hotovou věcí. Filip doplnil, že na tento názor má česká hlava státu jisté právo. Sám vnímá oddělení Krymu od Ukrajiny jako rozdělení Československa před lety.

„Slovensko zůstalo samostatným státem poté, co se oddělilo. Mimo jiné se oddělilo neústavně a nelegitimně. To rozhodnutí občanů Slovenské republiky respektuji, jako respektuji rozhodnutí občanů Krymu, protože platí pro mě jako pro politika, právníka, občana České republiky článek 1 odstavec 1 mezinárodního paktu o občanských a politických právech, že každý národ má právo na svůj politický režim a na využívání svých přírodních zdrojů,“ konstatoval Filip.

Již tradičně se vymezil proti Severoatlantické alianci, NATO podle jeho názoru nezajišťuje naši bezpečnost. Nezapojilo se např. do ochrany hranic EU, jak by se to podle komunisty hodilo při řešení uprchlické krize. Naši bezpečnost zajistí jen Rada bezpečnosti OSN, případně dohoda tří mocností – USA, Ruska a Číny, že si z Evropy neudělají bojiště.

Pokud jde o nadcházející volby, Filip vyloučil povolební koalici s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO, neboť si nejsou programově blízcí. Se stranami, kde najdou styčně body, se prý Filip nezdráhá debatovat. Pokud o to tedy budou stát ty strany.

Na závěr rozhovoru nevyloučil, že by se mohl jít podívat na dokument o Miladě Horákové, na které se komunisté dopustili justiční vraždy. V 50. letech minulého století. „Já jsem v kině nebyl dlouho. Uvidím, až jestli budu mít čas,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…