Lidi, pozor. Nečas vám věšel bulíky na nos, a teď je tu něco ještě horšího, varuje publicista

07.05.2015 18:47

Pokud si občané některé věci nespočítají sami, bude jim vše spočítáno - vládou, „která to má pod kontrolou“. Tato varovná slova najdeme v textu Marka Řezanky na serveru Altpress.cz. Naráží tím na nejasnosti kolem církevních restitucí, ale také třeba na transatlantickou smlouvu o volném obchodu známou pod zkratkou TTIP. Proto, lidé bděte.

Lidi, pozor. Nečas vám věšel bulíky na nos, a teď je tu něco ještě horšího, varuje publicista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Církevní restituce budily vášně a do jisté míry je budí dodnes. Sociální demokracie vyhrála volby i se slibem, že s nimi něco udělá. Po volbách ovšem sociální demokracie zjistila, že naráží na odpor lidovců, stejně jako s ekonomickými plány naráží i ministra financí Andreje Babiše. Kdyby církevní restituce nebyly tak podivné, možná by jejich zachování nijak divně nepůsobilo. Jenže podle autora jsou nadhodnocené a není úplně jasné, zda neprolamují také hranici 25. února 1948.

Lidé, nezapomínejte

Tehdejší premiér nečas ale občany ujišťoval, že je vše spočítáno, připraveno, stačí to jen schválit, rychle podepsat a pak už jen vracet majetek. „Měli bychom si vzpomenout na vládní zarputilost, s níž kabinet Petra Nečase restituce tlačil k jejich schválení – v jiráskovském duchu – proti všem. Neměli bychom zapomínat na roli P. Nečase, který si u zákona o církevních restitucích se svým podpisem vskutku pospíšil. Na výrok Ústavního soudu vůbec nečekal. Ten sice restituce posvětil, ale závažné výtky P. Rychetského k zákonu jsou známy. Proč Nečasova vláda trvala na jediné „správné“ podobě restitucí? Proč Nečas chvátal, aby zákon podepsal? Proč byla jakákoli debata k tomuto tématu znemožněna?,“ ptá se.

A to není vše. Neměli bychom zapomínat ani na to, jak se tři poslanci ODS vzdali poslaneckého křesla a tím také umožnili pokračování vlády, která schválila jak úsporný balíček, tak pověstné restituce. Dnes se má situace tak, že oficiálně jsou poslanci čistí a stát se jim omluvil. A jak se dvěma ze tří pánů podařilo získat lukrativní posty? Možná náhoda a prosazení těch nejschopnějších. Jenže, to je podle Řezanky jen pohádka, která nemusí odpovídat realitě. Ministerstvo spravedlnosti se však zákonodárcům omluvilo a vše je zapomenuto.

„My bychom ale zapomínat neměli. Již proto, že podobně jako v případě restitucí, kdy jsme byli ujišťováni, že seznamů netřeba a že Nečasův kabinet má vše dobře spočítáno, nám dnes jiní věší bulíky na nos, že smlouva TTIP je pro nás výhodná – a není třeba se ničeho obávat. Vláda má totiž vše dobře spočítáno – a nám, občanům – to pak již někdo náležitě spočítá.“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…