Obecní volby i první kolo obměny třetiny senátorů skončily

11.10.2014 14:00

Hlasování v letošních komunálních volbách ve 14:00 skončilo, stejně tak i prvním kole rozhodování o obměně třetiny senátorů. Až v následujících hodinách se na volebním webu ukáže, koho si lidé vybrali. Úplné výsledky hlasování budou známy zřejmě opět až v neděli ráno.

Obecní volby i první kolo obměny třetiny senátorů skončily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Vítězem komunálních voleb před čtyřmi lety byla znovu ODS, byť si v porovnání s předchozími volbami pohoršila a obhájila 5181 mandátů. Druhá ČSSD si naopak polepšila a obsadila 4633 křesel a třetí KDU-ČSL uhájila místa 3897 zastupitelů. Standardně čtvrtí byli komunisté s 3252 mandáty. V minulých volbách výrazně posílilo hnutí Starostů a nezávislých, které obsadilo 2039 křesel. TOP 09 při své komunální premiéře získala na 1580 zastupitelů. Letos by se podobného úspěchu mohlo dočkat vládní hnutí ANO, které vyhrálo evropské volby a patří mezi lídry politického spektra.

ODS s 15 senátory obhajuje pouze tři vítězství v Praze a mohla by zůstat i nadále druhou nejsilnější frakcí v horní komoře

Nejvíce míst primátorů bude obhajovat ČSSD, a to 12 z 26 včetně Brna a Ostravy. ODS se pokusí obhájit sedm primátorských míst, TOP 09 a STAN dvě - pražské a zlínské. Zbývajících pět primátorských křesel po minulých obecních volbách získala místní uskupení, přičemž Mostečané Mostu obhájili pozici v Mostě.

ČSSD bude mít nejtěžší pozici v senátních volbách, neboť obhajuje vítězství ve 23 z 27 obvodů, kde se hlasovalo. Ostatní vládní strany mohou ve volbách jen získat, a tak vládní koalici stačí k většině v horní komoře získat 14 křesel

ODS s 15 senátory obhajuje pouze tři vítězství v Praze a mohla by zůstat i nadále druhou nejsilnější frakcí v horní komoře. Ohrožena není existence další dvou frakcí. Pětičlenný klub Starostů může jen získat a ze šestičlenné frakce Strany práv občanů a komunistů mandát obhajuje pouze Marta Bayerová (KSČM) ve Znojmě. Šanci na zvolení mělo celkem 242 kandidátů.

Oficiálně budou volební výsledky zveřejněny pravděpodobně v úterý ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne tak začne ubíhat desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou na soudy obrátit se stížnostmi na průběh voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…