Obrana chce zrychlit případné odvody civilistů

27.06.2014 8:11

Ministerstvo obrany a generální štáb chtějí zjednodušit způsob odvodu civilistů. Připravovaná novela zákona podle informací Práva hodlá obejít Parlament a pravomoc zahájit odvody dává do rukou vládě. Parlament by údajně v krizi mohl celou proceduru prodlužovat až na 72 dní, což je nevyhovující.

Obrana chce zrychlit případné odvody civilistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický jmenoval do funkce ředitelky Národního úřadu pro vyzbrojování (NÚřV) Jitku Nalevajkovou

Současný stav je takový, že vláda může rozhodnout o odvodech obyvatelstva, až když poslanci a senátoři schválí vyhlášení stavu ohrožení státu. Podle novely by rozhodla vláda, a to v případě, že by měla informace o tom, že republika je v ohrožení. Podle Martina Stropnického by se k odvodům mohlo přistoupit v případě, že bude mít vláda indicie o reálném nebezpečí.

Podle ministra obrany Stropnického je současný stav neefektivní. „První odvedení občané by byli k dispozici až za cca 72 dnů a následně by musel proběhnout jejich výcvik, což je v případě reálné hrozby příliš dlouhá doba,“ míní ministr. Celý proces prý zdržuje jednání obou komor Parlamentu, které mají zákonné lhůty na projednávání.

Ovšem poslanec ČSSD a právník Jeroným Tejc se změnami nesouhlasí. „Myslím, že současný právní stav je dostačující, Parlament se může sejít během dvou dnů, pokud by nastala vážná situace,“ cituje Právo vyjádření Tejce. Nicméně prý dodal, že pokud obrana svůj návrh prosadí, nestane se nic mimořádného.

Vznikne i databáze bojeschopných lidí

Členové branného výboru sněmovny, jako například lidovec Ivan Gabal nebo sociální demokrat Antonín Seďa, se k novele vyjadřují podle zjištění Práva vstřícně. Podle nich je prý na místě branný zákon zpružnit, aby vyhovoval bezpečnostním potřebám naší země.

Ministerstvo obrany se rovněž hájí tvrzením, že mu jde o zrychlení formalit v případě ohrožení státu a ne o to vyřadit Parlament. Pokud zákon projde, bude mít vláda možnost v situaci, kterou vyhodnotí jako ohrožení země, vyhlásit odvodní povinnost. Na základě odvodů si prý vytvoří databázi bojeschopných lidí. A v případě nutnosti bude povolávat vybrané jedince. Například prý podle profese a odbornosti, nebo také podle zdatnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…