Obrátit se na Rusko a arabské státy, vyhošťovat. Babišovci vymysleli, co s uprchlickou krizí

16.09.2015 8:02

Hnutí ANO 2011 vydalo na svých stránkách prohlášení, ve kterém se staví uprchlické krizi čelem. „Kvóty nejsou řešením. Pomoc skutečně potřebným, návraty, silná EU a aktivní OSN,“ hlásá hnutí, podle kterého EU podcenila rozměry celé situace.

Obrátit se na Rusko a arabské státy, vyhošťovat. Babišovci vymysleli, co s uprchlickou krizí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předseda hnutí ANO

Na webu hnutí ANO dnes vyšla zpráva, která shrhnuje názor hnutí a jeho návrhy na řešení uprchlické krize. „Je zřejmé, že EU podcenila rozměry tohoto problému a nyní se nachází v defenzivní pozici,“ uvádí zpráva, která následně apeluje na to, aby jednotlivé členské země „přicházely s vlastními návrhy“ řešení. „Problém nevyřeší jednotlivé členské státy, ale jen Unie jako celek.“

Kvóty jsou podle hnutí ANO „kontraproduktivní“, a tudíž je i nadále odmítají. „Jak potvrzují například běženci v azylovém středisku v Bělé pod Bezdězem, jejich cílem je získat azyl tam, kde mají vazby a zázemí.“ Přerozdělování tedy nemá smysl.

Hnutí dále shrnuje svůj postoj vůči politice EU, kdy uvádí, že navracet uprchlíky zpět je ta správná cesta. „Klíčová je zejména politika návratu a readmise, tj. vyhoštění nelegálních imigrantů, kteří odmítají dobrovolný návrat.“ Zároveň s navracením uprchlíků by měla EU nabízet cílovým zemím i rozvojovou pomoc.

Zcela zásadní je pak podle nich začít se podle programu EU, který je „do velké míry zatím jenom na papíře“, řídit. Zároveň apelují na Českou republiku, aby se neuzavírala do izolace a nabízela i vlastní návrhy řešení krize.

Celá zpráva zde

Následuje seznam opatření, které je podle hnutí ANO třeba podniknout. Některá opatření lze zavést okamžitě. Například posílení ochrany vnějších hranic a poskytnutí větší podpory agentuře Frontex nebo potápění prázdných pašeráckých lodí. Je také třeba vyvinout vyšší snahy v potírání organizovaného zločinu.

Nacházejí se mezi nimi však i opatření, jejichž zavedení bude vyžadovat čas. Jedním z nich je vytvoření společné armády Evropské unie. „EU nemůže zůstat v situaci, kdy není schopna bránit své vnější hranice. Potřebuje být také připravena na další potenciální rizika.“ Dalším z nich je také apel na Ruskou federaci ke spolupráci. „Nečinnost Ruska je jednou z příčin obrovských rozměrů imigrační krize.“ Stejně tak by se obrátili i na země Perského zálivu.

„Česká republika potřebuje jednotný postup vlády a jasnou prezentaci svých požadavků na evropské úrovni ze strany ministra zahraničních věcí a ministra vnitra,“ uvádí zpráva s tím, že bychom se měli řešení aktivně účastnit. Příležitostí k diskuzi bude více než dost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…