Obviněná skupina při krácení daní způsobila škodu sto milionů Kč

03.09.2014 11:55

Skupina podnikatelů, kterou v polovině července dopadla policie při rozsáhlé akci na Moravě, zřejmě způsobila krácením daní škodu téměř sto milionů korun. Podle kriminalistů nakupovali podnikatelé v Polsku řepkový olej a hutní materiál a přes fiktivní firmy uplatňovali odpočty daně z přidané hodnoty. Do akce s názvem Cedr se zapojilo 160 policistů, ale i finanční a celní správa. Novinářům to v Olomouci řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Obviněná skupina při krácení daní způsobila škodu sto milionů Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na případu začali policisté pracovat v dubnu. V polovině července zadrželi sedm mužů, tři ženy a obviněny byly také dvě právnické osoby. Hlavní organizátor skončil ve vazbě. Za zkrácení daně hrozí obviněným až 13 let vězení. „Samotná realizace se dotkla kraje Olomouckého, Pardubického, Moravskoslezského a Jihomoravského. Při akci došlo ke 30 domovním prohlídkám, zajištěny byly finanční prostředky a také střelná zbraň," uvedl policejní prezident.

V případu figurovaly desítky firem. Podnikatelé dovezené zboží fakturovali přes fiktivní firmy. Řídili je obvinění a zboží nakonec prodávali jinde. Odčerpávali tak daně z přidané hodnoty. Ušetřené DPH, které nebylo odvedeno, využili ke snížení ceny zboží, čímž získali výhodu na trhu. „Podařilo se nám zajistit 56 tun řepkového oleje a 25 milionů korun. Skupina je typickým příkladem podnikatelů, kterým bylo jedno, s čím obchodují. Šlo jen o to získat výhodu z DPH," uvedl zástupce ředitele Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Počet obviněných se může ještě rozšířit

Původní podezření na trestnou činnost podle policistů nejprve směřovalo do Pardubického kraje, poté se podařilo vyšetřování propojit s olomouckou větví. Na případu policisté stále pracují a nevylučují, že by se počet obviněných mohl ještě rozšířit. Při práci na případu kriminalisté využili zákona platného od roku 2012, podle něhož jsou trestně odpovědné i firmy. Dosud jich bylo takto stíháno v celé republice několik desítek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…