Ocel u nás: Propad o pětinu. K tomu zlá zpráva o ČR

19.03.2024 14:04

Ocelářská unie informovala o výrazném poklesu výroby oceli v Česku, loňský propad byl až o pětinu. Jedná se tak o nejhorší výsledek v historii měření. Ano, v tomto roce však nelze očekávat zlepšení, předpovídá majitel společnosti Cylinders Holding Jan Světlík. Česko se podle jeho slov pomalu a jistě vrací mezi rozvojové země.

Ocel u nás: Propad o pětinu. K tomu zlá zpráva o ČR
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel a vlastník firmy Vítkovice Holding Jan Světlík

Ocelářská unie zveřejnila data o výrobě a obchodu s ocelí v ČR za loňský rok, kdy pokračoval pokles objemu výroby v ČR i Evropské unii. Vliv na to měla nízká poptávka, ale i systémové problémy evropského průmyslu pramenící z vysokých cen energií, inflace, geopolitické situace ve světě a obecně špatné makroekonomické situace na klíčovém německém trhu.

V Česku loni vyrobily hutě 3,4 milionu tuny surové ocele, jde o dosud nejnižší množství ve statistikách Ocelářské unie. „Dnes jsme zveřejnili data o výrobě a obchodu s ocelí za rok 2023. Výroba v ČR byla v roce 2023 nejnižší v historii (meziročně –21 %),“ uvedla Ocelářská unie, že ve srovnání s rokem 2022 produkce klesla o pětinu.

Výrazný pokles zaznamenala i zjevná spotřeba oceli, jež meziročně klesla o 1 mil. tun na 5,6 mil. tun. Nižší byla pouze spotřeba oceli, která se dostala na nejnižší úroveň od vrcholu finanční krize v roce 2009.

Poptávka klesla v České republice i v Evropské unii a ani letos nelze čekat výrazné zlepšení, uvedla Ocelářská unie.

Nepříznivé vyhlídky pro oceláře komentoval na platformě X miliardář Jan Světlík s tím, že pokud to takto půjde dál, nebude se Česká republika řadit mezi vyspělé země: „A letos to nebude lepší, bude zase obrovský pokles. Výroba oceli je parametrem pro vyspělost země. Tak vítejte na dálnici k ‚rozvojové zemi‘,“ uvedl majitel společnosti Cylinders Holding, která je výrobcem ocelových lahví s největším podílem na evropském trhu.

 

 

České oceláře velmi negativně zasáhly kromě poklesu stavební a průmyslové výroby výrazně i vysoké ceny energií a emisních povolenek. Výrobu značně komplikují také cla a tlak na dekarbonizaci či odklon od elektřiny vyráběné z uhlí. Situaci nepřispívá ani konkurenční boj s Asií.

V důsledku snižující se výroby meziročně pokleslo i množství vyváženého zboží z ČR, z 4 mil. tun v roce 2022 na 3,7 mil. tun loni. Dovoz ocelářských výrobků do ČR klesl z 6,6 na 6,3 mil. tun. Hodnota vývozu se propadla na 110 mld. korun.

Světová produkce surové oceli v loňském roce dosáhla 1 850 mil. tun. Pozici lídra světové výroby má i nadále Čína, která vyrobila přes 55 % světové produkce. Mezi deseti největšími producenty výrazněji rostla výroba pouze v Indii (+11,8 %) a Rusku (+5,6 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Země půlnočního království, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 19.03.2024 14:52:35
Za tu může vláda SPOLU a PIRSTAN. Za dva roky tu vládní koalice napáchala více škod než třicetiletá válka. Poděkujte jí prosím v příštích volbách.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…