Škoda Auto bez ruské oceli v háji. Čili „odklad“. Ruská ropa: Také odklad

19.12.2023 9:41

Bez ruské oceli by byla Škoda Auto „v háji“, protože ji používá pro výrobu karoserií. I proto státy EU dle zákulisních informací učinily odklad na její import do unie. Pro Slovensko, ale potažmo i pro Českou republiku je podobně důležitá ruská ropa. I zde byl dosažen odklad jejího importu.

Škoda Auto bez ruské oceli v háji. Čili „odklad“. Ruská ropa: Také odklad
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Státní znak Ruské federace

Po vpádu vojsk Ruské federace na Ukrajinu přijala Evropská unie několik balíků sankcí, které měly zasadit citelnou ránu ruské ekonomice, aby financování války vyšlo Kreml opravdu draho. Součástí těchto opatření bylo i odstřižení se o ruského plynu, ropy a dalších produktů včetně oceli. A některé země, včetně Česka, však dostaly na dovoz produktů z Ruska výjimku. Česko bylo takřka ze sta procent závislé na dovozu ropy z nejrozlehlejší země na světě.

Pokud jde o ruskou ropu, původně mělo Česko výjimku na dovoz z ropovodu Družba do konce roku 2024, ale deník Právo upozornil, že tato výjimka byla nakonec prodloužena na neurčito, dokud Česko nenajde odpovídající náhradu.

„Ředitel Mera Zdeněk Dundr ale Právu nedávno řekl, že nakonec Česko bude moci ruskou ropu dovážet až do doby, než najde její náhradu. Tu zajistí rozšíření kapacity ropovodu TAL v rámci projektu TAL-PLUS, které by mělo být dokončeno počátkem roku 2025,“ uvedl list.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Podobná výjimka platila na dovoz oceli. Původně bylo stanoveno, ž skončí 1. října 2024, ale už teď se jedná na půdě EU o tom, že to bude možné ještě o 4 roky déle čili do roku 2028.

„Podle dokumentů agentury Bloomberg News jsou členské státy Evropské unie připraveny souhlasit se čtyřletým prodloužením doby odkladu prodeje některých typů ruské oceli před úplným zákazem dovozu. EU zakázala dovoz válcovaných ocelových polotovarů z Ruska v říjnu 2022, ale udělila období odkladu pro přepravu některého zboží do 1. října 2024. Tato lhůta bude prodloužena do října 2028, ukazují dokumenty. Opatření musejí ještě přijmout členské státy a do té doby se mohou změnit,“ napsala agentura Bloomberg.

Server Euractiv upozornil, že ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela oficiálně požádal o prodloužení výjimky pro dovoz oceli z Ruska s tím, že Česko není v tuto chvíli schopné najít jiného dodavatele oceli.

„V současné situaci ve stavebnictví, například při stavbě mostů, se bez nich neobejdeme,“ řekl novinářům před pondělním jednáním v Bruselu Síkela. „Pevně věřím, že zůstane zachován přístup, že sankce mají poškodit především toho, komu jsou určeny, a nikoli toho, kdo je uplatňuje, a že v daném případě budeme spokojeni,“ uvedl ministr s tím, že jen málokteří dodavatelé nyní vyrábějí ocelové plechy. Uznal, že některé dodavatele by bylo množné najít v Číně, ale Síkela v této souvislosti varoval, že tamní produkce není v potřebné kvalitě.

Ekonom Lukáš Kovanda upozornil, že bez ruské oceli by se v problémech ocitla jak Škoda Auto, tak i automobilka Hyundai.

„Ty ruskou ocel upotřebí v základní karosérii svých vozidel. Nepřímo se tak ovšem nadále financuje – a financovat tedy o čtyři roky dále bude – Putinova válka na Ukrajině,“ poznamenal Kovanda. 

Lukáš Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo, jo ... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepanNutelovič , 19.12.2023 10:05:42
... nějak se ty sankce ... svázákům z pětidemolice sypou ... a to je moc dobře ... každý normálně vzdělaný člověk před dvěma lety věděl, že sankce jsou úplný nesmysl .. a teď pětidemoličáři zjistili, že se jim tu vše ruské pořád valí ... ale pětinásobně dražší:-)!!! ... ono, když je někdo fanatický hlupák, tak jim zůstane a nikdo to nezmění ... resp. změní ... volby:-)!!!

|  18 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …