Ochrana před restitucemi: Dejte do zákona, že Pražský hrad patří státu, žádají komunisté

22.04.2016 8:49

Komunisté podle všeho nevzdávají boj proti církevním restitucím. Poté, co přišli s návrhem na zdanění finančních náhrad, přidávají další tah v partii proti církvím. Podle informací pátečního deníku Právo chtějí stanovit zákonem, že Pražský hrad patří státu, takže by nemělo být možné převádět budovy v areálu Hradu na jiné vlastníky, především na církve.

Ochrana před restitucemi: Dejte do zákona, že Pražský hrad patří státu, žádají komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedna z budov v areálu Pražského hradu navrácená Římskokatolické církvi

„Areál Pražského hradu a ostatní nemovitosti tvořící s ním jeden funkční celek patří do vlastnictví státu, ale jsou ohroženy různými návrhy na změnu vlastnictví, včetně žalob k soudům v rámci domnělých nároků vzešlých z realizace majetkového vyrovnání s církvemi,“ zdůvodňují komunisté návrh na uzákonění Hradu jakožto státního majetku.

Předsedovi ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi se návrh komunistů líbí. To samé lze říci o ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové za totéž hnutí. Ta je přesvědčena, že sídlo českých prezidentů do rukou církve nepatří. Návrh komunistů ale podle všeho nemá příliš mnoho nadějí na úspěch. Proti tomuto návrhu se totiž staví nejen opoziční TOP 09, ale např. také lidovci, kteří jsou součástí vládní koalice.

A sociální demokraté váhají, jak se k zákonu postaví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připomněl, že se sociální demokraté stavěli proti tomu, aby byl Pražský hrad součástí vyrovnání mezi státem a církvemi, ale tehdejší vládní většina ODS, TOP 09 a VV, resp. LIDEM měla jiný názor. Teď by podle předsedy vlády měli právníci říci, zda by bylo možné Pražský hrad ze zákona zpětně vyjmout.

Sluší se dodat, že situaci už řeší uzavřená dohoda mezi Hradem a katolickou církví. Podle ní církev získala tři pro ni důležité budovy, ale vzdává se dalších sedmi v areálu Hradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…