Ochranka Václava Klause bude zřejmě posílena

29.09.2012 9:55

Generální inspekce bezpečnostních sborů hledá viníka útoku na prezidenta republiky Václava Klause v Chrastavě. Někteří politici už útok jednoznačně odsoudili a označili ho za fatální selhání prezidentovy ochranky.

Ochranka Václava Klause bude zřejmě posílena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Když se šestadvacetiletý muž přiblížil k prezidentovi a několikrát na něj vystřelil ze sportovní plastové pistole, ochranka jen přihlížela s otevřenými ústy. "Byli tak ochromeni, až z toho byli ochromeni," popsal stav ochranky prezidenta republiky bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

Šándor je přesvědčen, že prezidenta měl v davu lidí někdo chránit vlastním tělem. Diví se i tomu, že útočník měl po činu čas pokusit se o útěk. Podle informací Českého rozhlasu tak incident pravděpodobně vyústí  v posílení ochranky hlavy státu.

Celá věc se prošetří

Policejní prezident Martin Červíček dal pokyn k sestavení pracovní skupiny, které se bude zabývat vyšetřováním okolností útoku. Červíček ujistil, že pokud se prokáže selhání ochranky, vyvodí patřičné důsledky.

"Podobný incident považuji za velmi závažný," řekl Červíček. Znepokojení vyjádřil i ministr vnitra Jan Kubice.

Šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka ale nepřipouští, že by jeho lidé jakkoli pochybili. " Aby se nemohl dostat k prezidentovi člověk, který by u sebe mohl mít něco, co by mohlo být střelnou zbraní, by znamenalo izolovat prezidenta úplně od veřejnosti. My si v podstatě pouze tipujeme podezřelé osoby a pak případně děláme další opatření. Ale vyloučit to zcela, v případě, že se chráněná osoba rozhodne jít do davu, je vždy velmi složité," popsal Sklenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…