Od června bezvízový styk pro Turky, slíbila EU. Dvě členské země se hlásí a chtějí pojistku

29.04.2016 11:31

Pro bezvízový styk s Tureckem má existovat záchranná brzda. Navrhují ji Francie a Německo. Evropská unie by pak měla mít možnost pozastavit cestování bez víz, a to v případě, že by jej Turkové začali zneužívat. Informují o tom Hospodářské noviny.

Od června bezvízový styk pro Turky, slíbila EU. Dvě členské země se hlásí a chtějí pojistku
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Evropská unie slíbila Ankaře bezvízový styk na dobu 90 dnů výměnou za pomoc v řešení migrační krize. Nynější krátkodobá víza by měla pro Turky skončit do konce června. Dohoda totiž byla uzavřena 18. března.

Německo a Francie se domnívají, že současná migrační situace ukazuje, že je nutné mít efektivní mechanismy, jež by vízovou liberalizaci omezily. Návrh, který by platil pro všechny země, jimž chce Unie víza zrušit, přinesl bruselský týdeník Politico. Z uvolnění cestovního režimu v Turecku mají velké obavy i Nizozemsko a Rakousko.

Německo a Francie nyní navrhují, aby se bezvízový styk mohl pozastavit v případě, kdy by podstatně vzrostl počet lidí, již zůstávají v Evropě i po vypršení 90 dnů, či v případě, že by země odmítala přijímat zpět ty, již zůstávají v Evropě nelegálně. A také v případě, že vzroste počet žadatelů o azyl z dané země. 

Ve chvíli, kdy by nějaký z členských států Evropské unie zatáhl za nouzovou brzdu, o omezení styku by rozhodovala Rada EU společně s Evropským parlamentem.

Příští týden ve středu zveřejní Evropská komise zprávu o tom, zda Turecko splňuje všechny podmínky nutné pro bezvízový styk. Ke zrušení víz by mělo dojít do konce června. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …