Vaše Věc: Turecko náboženským státem?

28.04.2016 16:20

A je to tady. To, co zatím nevyjádřil prezident Erdogan ani jeho předseda vlády Davutoglu zcela otevřeně, to vyjádřil předseda tureckého parlamentu I. Kahraman v diskusi o chystané změně ústavy státu naplno.

Vaše Věc: Turecko náboženským státem?
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Ukazuje se, o co vlastně v posledních volbách do tureckého parlamentu opravdu šlo a proč se volby musely opakovat. Vládní strana totiž za každou cenu chtěla dosáhnout ústavní většiny, což se jí ovšem, přes repete voleb, nepovedlo. Nyní tak I. Kahraman, předseda parlamentu, mluví o tom, že je potřeba změnit ústavu, která by nově již neměla hovořit o sekularismu, ale měla by být náboženská. Takto přesně to Kahraman vyjádřil.

Nová ústava má podle něj hned v úvodu začínat Alláhovým jménem. Kemalistikcá opozice se zatím brání a Erdoganova strana, k níž předseda parlamentu patří, nemá potřebnou ústavní většinu. Chybí jí 14 hlasů, aby eventuální změnu ústavy prosadila.

Nová ústava tureckého státu by podle představ Erdoganových islamistů vlastně měla popřít sekularismus, tedy popřít cestu, na kterou se s Tureckem vydal tvůrce moderního tureckého státu, Kemal Atatürk ve 20. a 30. letech minulého století.

Erdoganově straně jde však také o to, aby zakotvila v ústavě centralistický model správy státu. Nechce ani slyšet o decentralizaci a autonomii, kterou prosazují Kurdové. Kurdů je přitom v Turecku podle odhadů 13 – 15 milionů a spolu s Kurdy v Iráku, Sýrii i v jiných zemích, představují největší nestátní národ na světě. Sociální demokraté a liberálové prosazují v Turecku změny ústavy, které by v ní měly zakotvit širší a hlubší pojetí lidských práv.

O tom ovšem nepochybně nebudou chtít islamisté ani slyšet.

Turecká exekutiva zatím pokračuje v pronásledování žurnalistů, kteří si počínají příliš svobodomyslně a kteří své názory sdělované v médiích nepodrobují autocenzuře.

Představa, že by se Turecko v současném pojetí vlády, nebo dokonce i s ústavou, která by zakotvila náboženský charakter Turecka, mělo stát členským státem EU, je z jiného světa. To jistě ví i A. Merkelová a další čelní němečtí politici. Ostatně, byly to především německé strany CDU a CSU, které dlouhá léta bránily úvahám o přijetí Turecka do EU.Dnes se nebrání. ....

Zdá, že Turecko momentálně vytrhlo EU trn z paty, tím, že začalo regulovat toky uprchlíků přes své území na území států EU. Ale příliv uprchlíků do Evropy je, doufejme, jen přechodný jev, který nezakotví politiku vydírání, jíž Turecko vůči EU zahájilo v posledních měsících na věčné časy…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.