Odbojář Václav Havel. Už je to černé na bílém. Celé zdůvodnění zde

26.02.2020 18:59

Osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji uděluje Ministerstvo obrany na základě zákona o odboji a odporu proti komunismu od roku 2011. Jeho cílem je vyjádřit úctu a vděčnost těm, kteří v období komunistické totalitní moci s nasazením vlastních životů, osobní svobody i majetku aktivně bránili hodnoty svobody a demokracie v tehdejším Československu.

Odbojář Václav Havel. Už je to černé na bílém. Celé zdůvodnění zde
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí
Ministerstvo obrany vydání osvědčení zdůvodnilo tím, že první porevoluční prezident Havel vymezoval proti totalitní moci celý svůj život i na úkor své osobní svobody, a výrazně tak přispěl k polistopadovému obnovení svobody a demokracie v Československu, informuje server iROZHLAS.cz.

Text osvědčení uvádí, že Havel nejpozději od roku 1965 do listopadu 1989 vyvíjel soustavnou a dlouhodobou protikomunistickou činnost. Spočívala v psaní textů, projevů, petic, veřejné obhajobě lidských práv či spoluzaložení Charty 77.  Píše i o Havlových kontaktech s politickým exilem, spolupráci s představiteli opozice či obránci lidských práv z dalších komunistických zemí.

Celé znění posmrtného osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji, které Havel nyní obdržel, zveřejnil na svém Facebooku historik Centra pro dokumentaci totalitních režimů.

Ministerstvo obrany uděluje osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji na základě zákona o odboji a odporu proti komunismu od roku 2011. Má za cíl vyjádřit úctu a vděčnost těm, kteří v období komunistické totalitní moci s nasazením vlastních životů, osobní svobody i majetku aktivně bránili hodnoty svobody a demokracie v tehdejším Československu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…