Odboráři z protitotalitního ústavu píší Babišovi. Žádají ho o pomoc a jdou na to přes úspory

01.11.2014 10:39

Odboráři z Ústavu pro studium totalitních režimů se kvůli chystanému propuštění asi pětiny pracovníků včera dopisem obrátili na ministra financí Andreje Babiše (ANO). V listu, který má ČTK k dispozici, žádají, aby Babiš zastavil údajně nehospodárné kroky vedení ústavu. Dopis podepsaly tři z pěti odborových organizací ÚSTR.

Odboráři z protitotalitního ústavu píší Babišovi. Žádají ho o pomoc a jdou na to přes úspory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce tří odborových organizací Ústavu pro studium totalitních režimů zaměřená proti podivným personálním čistkám v ústavu

Vedení ústavu reorganizaci a propouštění zdůvodňuje mimo jiné odhalením řady chyb v digitalizovaných dokumentech. Právě pracovníků oddělení digitalizace se propouštění týká.

Odboráři v dopise reorganizaci stejně jako v předchozích veřejných prohlášeních označili za nezákonnou a nekoncepční. "Žádáme vás osobně, abyste zastavil nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky ve státní instituci," píšou Babišovi. "Současné vedení ústavu a archivu (Archivu bezpečnostních složek) není schopno efektivně, hospodárně a v souladu se zákonem využívat finančních prostředků. Abychom předešli další kumulaci finančních ztrát, žádáme vás o osobní jednání," uvádějí. Odbory už podobný dopis zaslaly také senátorům.

Odpadnou prý mnohdy absurdní dohady mezi ústavem a archivem

V rámci reorganizace má odejít zhruba dvacítka zaměstnanců ÚSTR, a to k 1. dubnu příštího roku. Poté by již archiválie neměl primárně digitalizovat sám ústav, ale Archiv bezpečnostních složek, který je součástí ústavu. Podle vedení ÚSTR se ale oddělení digitalizace v ústavu pouze zmenší a v digitalizaci dokumentů, jak ukládá zákon, bude pokračovat. Odpadnou komplikované a mnohdy absurdní dohady mezi ústavem a archivem o tom, kdo o čem rozhoduje, kontroluje a za co zodpovídá, uvedl ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra. Vedení reorganizaci zdůvodňuje i výsledky kontroly, která našla v digitalizovaných materiálech řadu chyb. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…