Odcházející velvyslanec USA Eisen probral popořadě Havla, Klause i Zemana

04.08.2014 10:31

Čtyřletá mise amerického velvyslance s českými kořeny Normana L. Eisena v České republice se chýlí ke konci. Před svým odletem do vlasti poskytl MF Dnes rozhovor, ve kterém vyjádřil přesvědčení, že se za éry jeho působení na velvyslanectví v Praze zlepšily vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými. Se čtenáři se nerozpakoval podělit ani o své poznatky ohledně tří českých prezidentů, které ve své funkci zažil.

Odcházející velvyslanec USA Eisen probral popořadě Havla, Klause i Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Americký velvyslanec Norman Eisen

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Blízký přítel amerického prezidenta Baracka Obamy Norman L. Eisen, který s šéfem americké administrativy dokonce studoval na Harvardu, si svoji misi v čele amerického velvyslanectví v Praze pochvaluje. „Někteří lidé říkají, že speciální vztahy České republiky a USA časem zevšední. Ale musím říct, že během mého působení tady v Praze jsme je dokázali ještě upevnit. Prezident Obama řekl při státní návštěvě premiéra Nečase v Oválné pracovně: Nemáme bližšího spojence než vás a vaše důležitost pro Spojené státy je mnohem větší, než by odpovídalo velikosti vaší země,“ uvedl v rozhovoru pro MF Dnes.

Během svého působení v Praze měl příležitost se setkat se třemi českými prezidenty – Václavem Havlem, Václavem Klausem i Milošem Zemanem. Všichni jsou to údajně skvělí muži, i když každý v různých ohledech.  

S Havlem a Zeman si rozuměl, s Klausem to občas skřípalo

S Václavem Havlem americký diplomat s českými kořeny udržoval nadstandartní vztahy a tak není divu, že při popisu jeho osoby nešetří superlativy. „Byl to úžasný muž a hrdina, pokračovatel idealistického myšlení prezidentů Wilsona a Masaryka. Tito lidé stáli u zrodu Československa, kde se moje matka v roce 1923 narodila. Přemýšlím stejně jako oni,“ popisoval Eisen.  

Je proto rád, že bude v listopadu ve Washingtonu odhalena Havlova busta. „Havlův pohled bude směřovat přímo na protější bustu Churchilla. Je v tom jistá symbolika,“ podotkl.

S prezidentem Klausem už to trochu skřípalo. „V něčem jsme si rozuměli, v něčem už ne. Ale je to velmi dobrý přítel, miluje Ameriku a jazz. Má vazby na americké politické myslitele a intelektuály. Nakonec jsem zjistil, že máme mnoho společného,“ konstatoval Eisen.

S nynější hlavou státu Milošem Zemanem byli údajně přátelé ještě před tím, než se stal Zeman prezidentem. „Velmi oceňuji jeho postoj k ukrajinské krizi a je třeba říci, že celá země v této otázce stojí výrazně na straně Ukrajiny. Ministr zahraničí Zaorálek se hlasitě vyjadřoval ve prospěch Ukrajiny, Česká republika se právě připojila k dalšímu kolu sankcí proti Rusku,“ oceňoval končící americký diplomat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…