Odchod tureckého premiéra ohrožuje kancléřku Merkelovou

07.05.2016 7:12

Současný turecký předseda vlády Ahmet Davutoglu končí ve funkci. Podle deníku The Financial Times, na nějž odkazuje server PrvníZprávy.cz, by jeho rezignace mohla ohrozit provedení migrační dohody mezi Bruselem a Ankarou, ale i německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Odchod tureckého premiéra ohrožuje kancléřku Merkelovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Podle novin ohrožuje odchod premiéra dohodu mezi Evropskou unií a Tureckem. Stejně tak Davutoglův odchod ohrožuje prý i záchranu kancléřky Merkelové před potenciálně fatální politickou pomstou. 

Aby podle deníku dohoda mezi EU a Tureckem – jež je založena na principu, že uprchlíci, kteří se dostali na řecké ostrovy, se vrátí zpět do Turecka – fungovala, musí Ankara dosáhnout několika cílů. Evropská unie krátkodobě zavede bezvízový styk s Tureckem. 

Původní text ZDE.

„Představitelé EU se obávají, že se Ankara odchýlí od slíbených reforem,“ uvádí tisk a poukazuje na to, že garanci občanských práv nepřijímá turecký prezident Erdogan příliš ochotně.

Paradoxem také je, že jeden z hlavních argumentů kancléřky Merkelové ve sporu s vůdci skeptických zemí byl, že ústupky Turecku by měly posílit proevropskou frakci v turecké vládě. „Místo toho dohoda urychlila kolaps jejího (Merkelové) hlavního spojence v Turecku a vážně oslabila zastánce sbližování s Evropou. Prezident Erdogan uviděl v rostoucích úzkých vztazích Davutoglua s Evropskou unií hrozbu. Rozkol mezi oběma politiky se změnil v bitvu, v níž premiér prohrál,“ uvádí tisk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…