Odhad: Bude líp? Ne. Užijte si oběd, dokud na něj ještě máte

13.08.2018 13:04

Všechno roste. Ekonomika, platy, teploty. A právě růst teplot může být důvod, proč si možná brzy připlatíme za potraviny. Pečivo, maso, vejce, ryby, to vše by mohlo vbrzku zdražit. Nicméně experti uklidňují společnost, v mnoha základních potravinách je ČR soběstačná. O tématu psal deník Blesk.

Odhad: Bude líp? Ne. Užijte si oběd, dokud na něj ještě máte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Třicítka na teploměru není v Čechách dnes nic neobvyklého. Léto začalo brzo a spolu s ním například sezóna burčáku. Ale vysoké teploty rozhodně některým plodinám neprospěly. Podle Blesku je jisté zdražení obilovin, a tedy i pečiva. „V České republice je velké sucho, zemědělci mají menší výnosy, a cena obilí proto roste. A potažmo se musejí zvednout i ceny mouky,“ tvrdí Jaroslav Chochole ze společenství mlynářů a pekařů. Dodává, že vyšší cena mouky očividně zvedne cenu pekárenských výrobků. Ale nebude jediným faktorem, zvedají se i mzdy pekařů. Špatná úroda v Německu, Francii či na Ukrajině prý také neprospěje. Když se sníží úroda obilovin, zvýší se i cena krmiva pro dobytek a jiná hospodářská zvířata. To si chovatelé nepochybně promítnou do nákladů, a tedy i do cen.

Anketa

Jsou homosexuálové v České republice kráceni na svých právech?

4%
96%
hlasovalo: 9516 lidí

Zemědělský analytik Petr Havel uklidňuje: „Česká republika je například v produkci pšenice i dalších obilovin trvale vysoce přebytková. A i když úroda nebude dostatečně velká, tak pořád bude množství obilovin na domácím trhu dostatečné.“ Ale prý nastává vhodná chvíle zdražit. Řetězce se snaží tlačit na pekárny, aby držely ceny nízko, a ty pak nemají dost peněz na investice. Sucho pro ně může být dobrou záminkou.

Jaké potraviny zdraží? Je to například jiš výše zmiňované pečivo. Podle Blesku cena obilovin na burze roste, i když zatím žijeme ze zásob z minulé sklizně. Očekává se narůst o 10 %. Dále maso, to by se mohlo zvednout také o desetinu. Zde se zřejmě projeví nedostatek vlastního krmiva chovatelů. Dalším artiklem, který by mohl zdražit, jsou ryby. Jak známo, sucho rybám nesvědčí a mnoho kaprů kvůli němu letos uhynulo. Vánoční kapr by se tak mohl prodražit. A do čtvrtice všeho zlého, ceny vajec. Zde se projeví jak cena krmení, tak požadavky na humánnější chovy.

Co by mohlo zlevnit, jsou naopak jablka, kterých se v minulém roce urodilo málo, a cukr. U cukru totiž loni padly kvóty na jeho výrobu od Evropské unie a podle Blesku se produkce zvedla a nadprodukci  se nepodařilo mimo EU prodat, takže je cukru víc než dostatek, což tlačí cenu dolů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…