Unikátní archivní dokumenty z dějin Olomouce jsou nyní přístupné všem

02.06.2016 16:08

Velkou novinkou a potěšením pro všechny zájemce o olomouckou historii bude spuštění webové stránky, která představí nejvzácnější archiválie, vztahující se k našemu městu. Stránky vznikají díky spolupráci města a dvou archivů. Návštěvník se zde dozví fakta o vzniku olomoucké radnice, o nejstarším klášteru a mnoho dalšího a současně uvidí unikátní dokumenty, dosud přístupné jen badatelům v archivech.

Unikátní archivní dokumenty z dějin Olomouce jsou nyní přístupné všem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

K historickému městu, jakým bezpochyby Olomouc je, patří i bezpočet vzácných archivních materiálů. Za staletí fungování královského města i různých politických a kulturních institucí na jeho území vzniklo množství unikátních dokumentů. „Tyto dokumenty procházejí postupně digitalizací. Vedení města mělo velký zájem na tom, aby se podařilo dokumenty představit dlouhodobě i laické veřejnosti, což se nyní díky spolupráci samosprávy, Státního okresního archivu Olomouc a olomoucké pobočky Zemského archivu Opava podařilo. Výsledky nyní může vidět i veřejnost na nové webové stránce,“ uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek. Sloužit k tomu bude speciální webová stránka (ZDE).

Nová webová stránka bude představovat laickým zájemcům z řad veřejnosti digitální faksimile vybraných archiválií s jejich transkripcemi či překlady a s historickým komentářem, jakož i výběr z olomoucké ikonografie (tedy kresby, malby, grafiky a fotografie historické i současné Olomouce). Prezentace, nazvaná Z olomouckých archivů, je spojena s internetovými stránkami Magistrátu města Olomouce a Archivního vademeca. Autorem textového obsahu stránky je renomovaný bohemista a historik z Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Fiala.

V současnosti najdou zájemci na webové stránce první čtyři díly, které se týkají dokumentů k založení či obnovení moravského biskupství v Olomouci (1063), založení benediktýnského kláštera Hradisko (1077) a k založení kupeckého domu a radnice (1261 a 1378), nejnovější část se věnuje prvnímu česky psanému dokumentu z archivu města Olomouce (1404). Ještě v průběhu letošního roku přibudou další kapitoly, například o první návštěvě Tomáše Garrigue Masaryka v Olomouci či o popravě proslulého bandity a vraha Martina Leciána, a web bude postupně doplňován i v dalších letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…