Odpovídáte jako debil, napsal občan členovi vlády. Debilovi každý debil, odpověděl politik. A bylo toho víc

20.08.2015 16:17

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek dnes odpovídal na dotazy čtenářů. Ty se týkaly uprchlické krize, nespokojenosti s Evropskou unií, odsunu Němců po druhé světové válce, ale třeba i atomové bomby. Přinášíme vám odpovědi na nejzajímavější z nich.

Odpovídáte jako debil, napsal občan členovi vlády. Debilovi každý debil, odpověděl politik. A bylo toho víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

První ze čtenářů si stěžoval, že nám EU svazuje ruce a bere nám suverenitu rozhodovat v důležitých věcech. „Vyhlásíte referendum o výstupu z EU jako Rakousko a VB, které si chtějí samy rozhodovat o imigrační otázce a být více suverénním státem? My, občané ČR, vás o to žádáme!!!“ vyzval ostře ministra. Ten s ním však nesouhlasil, neboť povinné kvóty jsme prý odmítli, a o imigraci si tak rozhodujeme sami.

„Pane místopředsedo, zeptal jste se v Německu, kdy se nám omluví za vyhnání a křivdy spáchané v roce 1938?“ spustil zhurta další tazatel připomínající Bělobrádkovo gesto omluvy při nedávné návštěvě Německa. Dále se zajímal, kdy nám budou uhrazeny škody napáchané Němci v této zemi v letech 1938–1945. „Kdybyste to náhodou zapomněl, dnes se velmi zapomíná, jde o min. 350 000 lidí a miliardové škody za rozkradení a zničení majetku,“ dodal. Pak ještě Bělobrádkovi důrazně připomněl, že válku začali Němci a nikdo mu nedal právo omlouvat se za její důsledky v roce 1945.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Omluvy již proběhly z německé strany několikrát,“ namítl předseda lidovců. On sám se prý v Německu za nic neomlouval. Na rýpnutí čtenáře, jak dlouho budou podle něj ještě lidovci existovat, odpověděl: „Naše strana bude, doufám, pokračovat mnoho dalších desetiletí.“

Dalšího tazatele pak zajímalo, zda vůbec potřebujeme politiky. „Pokud chcete demokracii, pak ano,“ říká Bělobrádek.

Jedna ze čtenářek prý doposud uprchlíky podporovala, ale když vidí, jak se chovají v táborech na našem území, začíná prý pochybovat. „Co jsme jim udělali, kromě toho, že jsme je zadarmo ubytovali a nasytili, že chtějí pryč a drží hladovku? A myslíte, že by tuto kauzu měla vláda reflektovat při rozhodování o přijetí dalších uprchlíků?“ tázala se. Bělobrádek namítl, že uprchlíci chtějí do jiných zemí, a v tom jim nemůžeme bránit. „Azylové řízení je naší povinností. Kdo nenaplní podmínky mezinárodního uprchlíka, je vrácen do země, ze které k nám přišel,“ vysvětlil Bělobrádek fungující pravidla.

„Když už i tenhle dostal rozum, dostane rozum i vláda? Probíhá ve vládě diskuse alespoň o snížení počtu nebo výběru na nemuslimy?“ odkazuje jiný čtenář na jeden z dříve publikovaných článků. Místopředseda vlády zopakoval, že azylové řízení musíme provádět. „To je dáno i Ženevskými konvencemi. Kdo je nesplní, je vracen zpět. Rozlišení podle náboženství je v rozporu s Ústavou ČR i Ženevskými konvencemi,“ vysvětloval.

Další čtenář doporučil, abychom aplikovali stejnou azylovou politiku, jakou dělají v Maďarsku. „Od kdy je Schenghen pro nelegální migranty? Jak to, že jižní státy nechrání hranice i za cenu tvrdého vojenského útoku?!!! Když humanitární pomoc, tak jen v jejich zemi, ne tady,“ rozohnil se čtenář, který ještě přidal, že i „blbček“ vidí, že vše bylo vyvoláno záměrně. Uprchlíci – respektive dobře živení muži s drahými telefony – se už prý ani netají tím, že proti nám chtějí válčit. Bělobrádek připustil, že státy na jižní hranici EU azylovou politiku nezvládají, což ale neznamená, že ji my nemáme dodržovat také. „Ty, kteří tady chtějí válčit, tady nechceme. Pokud se to zjistí, jsou vráceni,“ ujistil pak čtenáře.

Jiného čtenáře z úplně jiného soudku zajímalo, jak předseda lidovců hodnotí vynález atomové bomby. „Hodnotím ji kladně,“ napsal Bělobrádek. Umožnila prý mírové využití jaderné energie. „Je to jako se vším, dobrý sluha, zlý pán,“ zakončil svou odpověď, která však čtenáře rozlítila a pokračoval v korespondenci: „Vaše odpověď k atomovce je odpovědí hodnou debila – nezklamal jste!“ Místopředseda vlády odvětil podobně lakonicky: „Debilovi každý debil.“

Další čtenář zapředl intelektuální debatu nad knihou Patrika Buchanana Smrt Západu. V ní byly podle něj za hlavní příčiny stanoveny: invaze přistěhovalectví ze třetího světa, hrozby multikulturalismu, ztráta evropských hodnot a vzestup sociálního superstátu. Bělobrádek připustil, že částečně na tom jmenované důvody mohou mít podíl. „Zapomínáte, co Buchanan píše. Že problém je v tom, že nechceme mít vlastní děti, což jsou částečně i hodnoty. Neochota oběti, hédonismus, konzumní styl života. To není problém EU,“ namítl však.

„Co si myslíte o tom, že se váš kolega Herman rozhodl podpořit Prague Pride? Má festival i vaši podporu? Jak se vy a strana stavíte k homosexuálům,“ ptala se jiná čtenářka s tím, že jí to nepřijde slučitelné s lidoveckými vizemi. Bělobrádkovi je prý průvod hrdosti sexuálních menšin zcela lhostejný. „K homosexuálům se chováme jako ke každému jinému občanovi, jsou i členy naší strany,“ ujistil. Registrované partnerství však podle něj popírá funkci manželství.

Poslední dotaz byl od čtenářky, kterou zajímal Bělobrádkův názor na „humanitární bombardování“ Kosova. „Neschvaluji bombardování Srbska ani uznání Kosova ČR. Na základě etnického složení nemá docházet k rozpadům států a odtržení od státu. Je to stejné jako Krym či Sudety,“ uvedl k tomu Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…