Absolutní šok: Šéfredaktor předních českých novin se takto vyjádřil o Miloši Zemanovi

04.08.2015 11:55

Zatímco většina mainstreamových médií českého prezidenta vytrvale kritizuje, poněkud překvapivě se v dnešním komentáři Miloše Zemana částečně zastal šéfredaktor Mladé fronty Dnes Jaroslav Plesl. Podle něj Zeman nyní zachraňuje náš politický systém. Plesl také upozornil, že v lepší společnosti je módou označovat prezidenta za populistické prase. Narazil tak možná na to, že takto označil Zemana na sociální síti redaktor Lidových novin Petr Kamberský.

Absolutní šok: Šéfredaktor předních českých novin se takto vyjádřil o Miloši Zemanovi
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk

Plesl v úvodu svého zamyšlení nejprve obsáhle cituje z otevřeného dopisu, který kvůli uprchlíkům zaslal koncem června premiérovi Bohuslavu Sobotkovi čelný představitel hnutí „Islám v ČR nechceme“ Martin Konvička. Ten v něm nastínil svůj předpoklad dalšího vývoje a varoval, že imigranti se dříve či později napojí na radikální muslimské skupiny.

Konvičkovy předpovědi se asi naplní více než méně

„Troufám si tvrdit, že rozhodující chvíle je nyní, za vaší vlády. Nezávidím vám to – jste muž, jehož kroky mohou zachránit, nebo naopak zničit tuto zemi,“ napsal Konvička koncem června premiérovi emotivní vzkaz.

Plesl mimo jiné upozorňuje, že po víkendové vzpouře přistěhovalců v Bělé pod Bezdězem víme, že ke střetům mezi námi a imigranty dojde spíše dříve než později. „Také je dost možné, že i z Konvičkovy předpovědi se nakonec naplní více než méně,“ připouští šéfredaktor.

Podle jeho názoru většina imigrantů sice o pobyt v ČR nestojí, ale kapacita bohatých států je už dnes vyčerpána a uprchlíky bude nutné po Evropě rozdistribuovat, a tak skončí i v Česku. To je prý ale ještě horší, než kdyby byla tato země jejich vysněnou destinací. „O nějakém splynutí s místními pravidly nemůže být řeč,“ je skeptický k tomu, že by uprchlíci mohli přijmout náš systém hodnot.

Konvička může ve volbách získat až 15% hlasů

A upozorňuje, že jakákoliv bagatelizace problému s imigranty se může v krátké budoucnosti krutě vymstít. Není tak prý vyloučeno, že v příštích volbách může strana vedená Martinem Konvičkou získat patnáct, ale i více procent hlasů.

Pro zastánce „tradice“ a odpůrce politických experimentů je tu ale dobrá zpráva. „Naštěstí mají Miloše Zemana, … který se rozhodl fungovat jako hráz proti rizikovým politickým nováčkům, ať už je to Martin Konvička nebo kdokoli jiný,“ myslí si Plesl.

Zemanovi dávají za pravdu přední světoví politici

Podle jeho názoru totiž Zeman čte nálady ve společnosti naprosto přesně a umí předvídat vývoj zásadních událostí, minimálně krátkodobě. „Před devíti měsíci kupříkladu zcela přesně označil dění na Ukrajině za chřipku, zatímco Islámský stát za rakovinu. Dnes mu nejen svými slovy, ale především činy dávají za pravdu lidé jako britský premiér David Cameron, americký ministr zahraničí John Kerry nebo jeho náměstkyně Victoria Nulandová,“ uvedl Plesl.

Podle jeho názoru je z tohoto hlediska velmi krátkozraké označovat Zemana stejnými výrazy, jakými „sluníčkoví“ aktivisté označují Konvičku. „Zeman totiž zachraňuje systém,“ domnívá se šéfredaktor.

A dodává: „Až nastoupí skuteční náckové (což určitě není ani Konvička), pak teprve všichni Zemanovi kritici poznají, jak užitečnou úlohu prezident sehrával,“ uzavřel Jaroslav Plesl své zamyšlení.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…