Odpůrci Le Penové by se neměli moc radovat. Zde je „černý scénář“

11.05.2017 9:40

Vůdkyně Národní fronty Marine Le Penová sice v prezidentských volbách prohrála, ale jak konstatuje server Local, francouzská „krajní pravice“ je na vzestupu. Není vyloučeno, že se Le Penové podaří uspět v příštích prezidentských volbách.

Odpůrci Le Penové by se neměli moc radovat. Zde je „černý scénář“
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Marine Le Pen

„Le Penová měla pravdu, když označila svůj výsledek pro svoji stranu i sebe samotnou za úspěch. Může zcela podle pravdy tvrdit, že se pohybuje stále vzhůru. Získala přibližně 10,6 milionů hlasů, což je dvojnásobek počtu získaných hlasů jejím otcem před patnácti lety. Tento výsledek je rekordní a ještě o tři miliony překonal zisk hlasů v prvním kole o čtrnáct dní dříve,“ konstatuje francouzská mutace serveru Local.

Nejenom výsledek prezidentských voleb ukazuje, že je Národní fronta na vzestupu. „Kdo ví, co se stane za pět let, kdy se budou konat příští prezidentské volby. Jak realisticky poznamenal francouzský deník Le Monde, Francie se sice zachránila před klinickou smrtí, ale nemoc stále trvá. Odborník na ‚krajní pravici‘ Jean-Yves Camus zase konstatoval, že Národní fronta ještě zdaleka neřekla poslední slovo,“ cituje Local.

„Když se podíváme do blízké budoucnosti, nemáme bohužel žádný důvod věřit tomu, že se trh práce v příštích letech změní k lepšímu a negativní dopady globalizace vymizí. Národní fronta může ztratit pár hlasů, ale poté je zase znovu získat nazpět,“ uvedl autor knihy „Krajní pravice v Evropě“ a dodal, že pokud Macron nepřinese do ekonomiky nějaké převratné změny, čekají ho těžké časy. „Macron je vystaven vzhledem ke svým lákavým slibům obrovskému tlaku.“

Anketa

Na stole jsou dle tisku tři scénáře. Který chcete?

hlasovalo: 10406 lidí

Francouzská média se vedle Marine Le Penové aktuálně zabývají také nečekaným krokem její neteře Maréchal, která se rozhodla odejít z politiky. Ve svém dopise adresovaném vedení Národní fronty uvedla, že se chce po rozvodu více věnovat své dceři a také získat zkušenosti v soukromém sektoru. „Znáte mě sami velmi dobře a víte, že politika pro mě vždy byla na prvním místě. Nyní je čas ji na chvíli opustit. Když tak neučiním teď, tak už nikdy,“ cituje server France 24 z dopisu.

Zatímco Marine Le Penová přijala rozhodnutí své neteře s pochopením, zakladatel strany a dědeček Maréchal Jean-Marie Le Pen neskrýval své zklamání. „Pokud pro takový krok neexistuje extrémně závažný důvod, považují její stažení se z politického života za chybu,“ uvedl brzy devětaosmdesátiletý doyen francouzské politiky. Maréchal Le Penová tak působila v nejvyšší politice pět let, poté co se ve svých dvaadvaceti letech stala členkou Národního shromáždění.

Mnozí však krok neteře Marine Le Penové chápou jako prozíravé politické rozhodnutí. „Ve svém dopise navíc jasně napsala, že se jednou hodlá vrátit zpátky. I načasování se jí povedlo na výbornou Pokud Národní fronta v červnových legislativních volbách neuspěje, nebude za to muset nést odpovědnost. Dobře také pochopila, že ze své pozice nemůže příliš ovlivnit vedení strany. Pokud chce jednou odstavit od moci svoji tetu, musí si začít budovat spojence zvenčí,“ uvedl Camus.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…