Odsouzená exstarostka Vlková zůstane zastupitelkou i členkou klubu ČSSD

29.07.2013 16:48

Bývalá starostka středočeských Štěchovic Miloslava Vlková zůstává krajskou zastupitelkou a členkou klubu ČSSD, přestože jí minulý týden odvolací soud potvrdil sedmiměsíční podmínečný trest za vydírání. Členství ve straně naopak ukončila.

Odsouzená exstarostka Vlková zůstane zastupitelkou i členkou klubu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Novinářům to po jednání zastupitelského klubu řekl šéf středočeské ČSSD Miloš Petera. Středočeští sociálně demokratičtí zastupitelé podle Petery podpořili setrvání Miloslavy Vlkové ve funkci jednomyslně a především kvůli její práci pro kraj, kterou prý vykonává dobře. Vlková novinářům pouze řekla, že je nevinná a že v zastupitelstvu zůstává. Více se nechtěla vyjadřovat.

Podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů zaniká zastupiteli mandát, pokud byl pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. O podmíněném trestu zákon v souvislosti se zánikem mandátu nehovoří.

Na to, že nemůžou politici Vlkovou členství v zastupitelstvu zbavit, poukázal například opoziční zastupitel Tomáš Havlíček (ODS). "Samozřejmě předpokládám, že ona sama by z toho měla vyvodit své osobní závěry, odstoupit a vzdát se mandátu,“ řekl novinářům Havlíček. Podobně se na situaci dívali i další členové zastupitelstva, které se však kauzou na dnešním jednání nezabývalo.

Podle Jiřiny Fialové (KSČM) například už lidé při volbách věděli, že je obžalovaná. Podle ní se ČSSD z kauzy "takticky vyvlíkla" tím, že Vlková ukončila členství ve straně. "Pokud ona sama nebude chtít ukončit mandát zastupitelky Středočeského kraje, tak ji nikdo nemůže donutit,“ dodala Fialová.

Sociální demokraté od posledních voleb v kraji vládnou společně s komunisty. Z 65 mandátů jich mají 20, komunisté o jeden méně. Pokud by tedy Vlková zastupitelský klub ČSSD opustila, měli by sociální demokraté stejný počet členů klubu jako komunisté.

Podle Fialové to však není důležité. "Já jsem byla osm let v Poslanecké sněmovně a tam se to stěhovalo z jednoho klubu do druhého," prohlásila Fialová. Dodala, že smlouvu o koaliční spolupráci má nadále podepsanou i Vlková, kterou považuje za platnou členku zastupitelstva a dopravního výboru.

Vlková podle soudu před třemi lety jako starostka Štěchovic společně s právničkou obce Lenkou Hnilicovou vydírala učitelku místní mateřské školy a současně pracovnici obecního infocentra jejími nahými fotografiemi, aby podepsala dohodu o ukončení činnosti a vzdala se i svého zaměstnání mezi dětmi. Ženy se hájily tím, že dohoda o ukončení poměru byla podepsána dobrovolně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…