Odvolací soud se bude zabývat vydáním Hitlerových projevů

23.01.2015 6:31

Brněnský krajský soud se dnes bude v odvolacím řízení zabývat vydáním knihy Adolf Hitler: Projevy. Loni v září Městský soud v Brně zprostil obžaloby ze schvalování genocidy majitele vydavatelství Guidemedia Pavla Kamase a Lukáše Nováka, i tvůrce publikace Stanislava Beera. Za vydání knihy jim hrozilo až deset let vězení. Tvrdí ale, že genocidu neschvalují a vydáním projevů jen čtenářům předložili historické dokumenty. Je prý jen na veřejnosti, jaké závěry si z nich sama učiní.

Odvolací soud se bude zabývat vydáním Hitlerových projevů
Foto: pevnosti.kvalitne.cz
Popisek: Signatáři mnichovské dohody

Krajský soud může rozsudek schválit, vrátit jej k novému projednání, anebo zrušit a sám vynést nové rozhodnutí.

Brněnský městský soud dospěl k závěru, že vydání knihy není trestným činem. Obžaloba v knize spatřovala propagaci nacismu. Podle některých odborníků je kniha problematická, protože v ní Hitlerovy myšlenky nejsou zasazeny do souvislostí.

Předseda trestního senátu brněnského městského soudu Martin Hrabal uvedl, že soud se podrobně seznámil s publikací a hledal odpověď na otázku, zda komentáře publicisty Beera k Hitlerovým projevům vyznívají jako souhlas s nimi. "Po obsahové stránce lze něco takového těžko dovodit," uvedl soudce. Připomněl, že v předmluvě knihy, v níž je 18 projevů nacistického diktátora, její tvůrci uvedli, že myšlenky Hitlera nechtějí jakkoli hodnotit a předkládají je čtenáři v autentické podobě.

Publikace vyšla v roce 2012 v nákladu 10.000 kusů.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…