Odvolaní ředitelé škol píší ministrovi. Ten neví, co s tím

16.07.2012 21:36

Ředitelé škol, kterým se nepodaří obhájit svou funkci v konkursu vypisovaném zřizovatelem školy (tedy krajským úřadem) si stěžují u ministra školství. Podle nich jsou často nad odborností preferovány politické kontakty. Ministerstvo však namítá, že samo nemá možnost, jak rozhodnutí změnit.

Odvolaní ředitelé škol píší ministrovi. Ten neví, co s tím
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, ministr školství

Jarmila Zábranská založila a dvacet jedna let vedla obchodní akademii ve Vlašimi. Nyní však musí svůj post opustit a školu má vést Jiří Tůma. Ten má podle ní být „velmi dobrým politickým známým“ krajského radního Zdeňka Seidla, který byl i členem komise.

„Pan Tůma rozhodně není žádný můj dobrý politický známý, není to ani člen ČSSD. Naopak mnohem lépe, už od dětství, znám paní Zábranskou,“ brání se radní Seidl. Podle něj hrálo proti ředitelce i to, že je už dva roky v důchodovém věku.

Někteří neúspěšní uchazeči se rozhodli stěžovat si proti podjatosti krajských úředníků u ministra školství Petra Fialy. Ministerstvo se však na žádosti o přezkum dívá rozpačitě. „V popisovaných případech se lze obrátit na odbor dozoru a veřejné správy ministerstva vnitra,“ odkazuje nespokojené Jana Holíková z tiskového odboru.

Stížnosti na vnitro

Na vnitro už se několik ředitelů skutečně obrátila. „Jednalo se přibližně o deset podnětů, které jsme řešili ve spolupráci s ministerstvem školství,“ řekla Denisa Čermáková z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Otázkou je, co by se mělo dělat, pokud by se zjistily pochybnosti ve výběrovém řízení. „Podjaté rozhodnutí zřizovatele mezi důvody k odvolání již jmenované ředitelky či ředitele ve školském zákoně není,“ upozorňuje mluvčí resortu školství.

Občas se stává, že odstranění úspěšného ředitele vyvolá takovou vlnu reakce, že sám zřizovatel raději své rozhodnutí reviduje. To je například případ ředitele Sportovního gymnázia na Kladně Jiřího Stejskala. „Ten konkurs byl zmanipulovaný,“ říká natvrdo Vít Rus z Českého atletického svazu. Krajská rada se nakonec rozhodl konkurs zopakovat. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…