Okamura nás chce vrátit před Listopad ´89. To jsme nechtěli, hrozil se u Tvarůžkové Petr Pithart

24.10.2017 19:14

Někdejší český předseda vlády se v Interview ČT24 vyjádřil k letošním sněmovním volbám. Moderátorce Zuzaně Tvarůžkové sdělil, že lidem ani tak nejde o vyšší platy, ale zdá se jim, že v této zemi nefunguje spravedlnost, a nejen to. Politici v Praze by si měli sáhnout do svědomí. Hlavní město a zbytek republiky jsou totiž v podstatě dva oddělené světy. A propast mezi nimi je čím dál větší...

Okamura nás chce vrátit před Listopad ´89. To jsme nechtěli, hrozil se u Tvarůžkové Petr Pithart
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

„Lidé tím, že volili ty protestní strany, dali najevo, že deficit spravedlnosti je pro ně důležitější než nějaké to procentíčko HDP. Že mezi námi pořád běhají zloději, tu jsou odsouzeni, tu nejsou odsouzeni a tu dostanou amnestii. Andrej Babiš to vyjádřil heslem ‚všeci kradnů‘ a dali mu za opravdu,“ padlo z úst Pitharta hned na úvod.

Občané si podle někdejšího českého premiéra řekli, že Babiš sice taky trochu kradl, ale ti staří politici kradli víc.  

„Ty volby ukázaly, že Praha a zbytek republiky jsou vlastně dva světy. Ty rozdíly regionální jsou obrovské a my s tím nic neuděláme, zejména s tím severozápadním pohraničím... Tohleto rozjíždění Prahy, která o tom nechce slyšet, to se samozřejmě taky ukázalo. Já o tom něco vím, já jsem byl 16 let senátor na česko-moravské hranici. Nebyl to sice nejchudší venkov, ale byl to chudý venkov. Ale já, když jsem přijel do Prahy, tak jsem se přesvědčil, že ti senátoři v Praze o tom moc nevědí,“ podotkl posmutněle Pithart.

Pár slov padlo i k Okamurovi. Ten sice vzbouzel strach z migrantů, jenže podle hosta nebyl sám. „Když slyšíte z Hradčan ustaraný hlas hlavy státu, který říká, cituji: Potlouká se tu jeden islamista, tak vám jde mráz po zádech a říkáte si, není zrovna za mnou?“ poznamenal Pithart. Toto strašení prý tedy není jen záležitostí Tomia Okamury. „V tom jedou úplně všichni,“ zlobil se někdejší český premiér.

Proti Okamurovi se Pithart postavil v otázce zestátnění České televize a Českého rozhlasu. „To bychom se dostali k 16. listopadu 1989. To jsme nechtěli,“ poukázal Pithart na to, že před 17. listopadem 1989 měla média v rukou komunistická strana, změnila to sametová revoluce a měli bychom si to zachovat.   

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Demokratickým stranám jednoznačně doporučil, aby se pokusily sestavit vládu, a to třeba i s Andrejem Babišem. Funkční vládu prý potřebujeme co nejrychleji a potřebujeme řešit problémy, které trápí tuto zemi. Pokud by se demokratičtí politici nedokázali domluvit a dojde k předčasným volbám, čeští voliči podle Pitharta vytrestají ty politiky, kteří předčasné volby vyvolali.

Vyhnul by se raději i menšinové vládě, protože Česká republika ukázala, že to s menšinovými vládami moc neumí. Menšinová vláda je majstrštyk demokracie, se kterou se to musí umět.

Když se rozhovor blížil k závěru, Pithart vyčinil končícímu premiérovi z ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, který opakovaně vyčetl Babišovi, že si přivlastňoval všechny úspěchy vlády. „On si stěžuje na sebe. On říká, že si Babiš všechno přivlastnil? No tak to musí umět lidem říct po svém, a pokud to neumíš, tak je mi líto,“ vzkázal končícímu premiérovi z ČSSD. 

Nešetřil ani lidovce. Dnes je jen jejich řadovým členem, a tak si prý snad může dovolit říct, že KDU-ČSL udělala chybu, když vycouvala z koalice se Starosty a nezávislými.

Nakonec prozradil, že Andrej Babiš nebyl zdaleka prvním politikem, který volá po zavedení většinového volebního systému. „Upřímně řečeno, my jsme se o to přeli i s Václavem Havlem. On byl silným zastáncem většinového systému. Ale my ostatní jsme byli proti. Na evropském kontinentě vždy hrozilo a hrozí, že ta parlamentní většina zneužije té moci. Kdybychom si to mohli dovolit, já bych byl pro, ale Evropa má za sebou hroznou minulost,“ varoval v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…