Okamura přišel do ČT a pořad se změnil v hádku s moderátorkou

03.11.2014 19:45

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura v pondělním Interview ČT24 komentoval nejen výroky prezidenta Miloše Zeman v Hovorech z Lán. Hovořil také o Romech, imigrantech a sociálním bydlení. V této věci je prý vláda absolutně neschopná, a pokud to tak půjde dál, tak se lidé mají na co těšit. Došlo i na Romy a radikální islamisty.

Okamura přišel do ČT a pořad se změnil v hádku s moderátorkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

„Současná vláda je absolutně neschopná cokoli v tomto řešit. Slibovali nám zákon o sociálním bydlení, ale nakonec z paní ministryně Marksové vypadlo, že ho připraví až v roce 2016,“ rozčílil se hned v úvodu Okamura. A obratem nabídl řešení. Pokud je realizována nějaká státní zakázka, mohli by být zaměstnáváni i lidé dlouhodobě nezaměstnaní, včetně Romů. Nejen Romům totiž chybí především práce.

Hygienické návyky a znásilňování dětí

Důležitou roli hraje i vzdělání. Děti ze sociálně vyčleněných rodin by měly mít povinné místo v mateřské školce a dávky by se těmto rodinám vyplácely jen v okamžiku, kdy by děti školku navštěvovaly. „Musíme se zaměřit na nejmladší, abychom dětem dali co nejširší prostor k tomu, aby se mohly co nejvíce začlenit do společnosti,“ zdůraznil. Obratem dodal, že nehovoří zdaleka jen o Romech, ale o všech sociálně nepřizpůsobivých. V Úsvitu prý nerozlišují lidi podle barvy pleti. „Já jsem byl také obětí rasismu celý život, nějakých nadávek a tak podobně,“ dodal a poukázal i na exotický původ moderátorky Zuzany Tvarůžkové, která podle jeho slov možná poznala totéž.

Dětem je třeba vštěpovat hygienické návyky a také je třeba kontrolovat, jestli je dodržují, např. při lékařských prohlídkách. Dodržováním hygienických podmínek ale Okamura prý nemyslí jen mytí rukou. Lékař by měl kontrolovat i to, zda nejsou děti v sociálně vyloučených rodinách znásilňovány, čímž nadzvedl moderátorku ČT. Podle ní se totiž problematika domácího násilí na dětech a případy znásilňování netýkají jen rodin sociálně vyloučených. 

Podle Okamury Česko trpí i tím, že dává hodně prostoru proromským aktivistům, kteří dělají, jako kdyby Romové neměli spoluzodpovědnost za svůj osud. Stát by jim podle předsedy Úsvitu měl pomoci, a to zákazem lichvy, který Úsvit prosazoval. Vláda prý nepřišla s vlastním návrhem. Pomohl by prý i zákaz hazardu, ten je podle Okamury celonárodní problém, protože vydává velké peníze na sociální dávky i na léčení závislých.  

Sociální bydlení

A přišla další kanonáda. Úsvit prý chtěl, aby se peníze za bydlení na ubytovnách stanovovaly podle cenových map a cen v místě obvyklých. Vláda to zamítla a připravila návrh vlastní, podle něhož bude třeba dokazovat, že jde o cenu v místě obvyklou. „Mimochodem, sociální bydlení se má vztahovat třeba i na zahradní domky, takže se občané mají na co těšit,“ prohlásil předseda Úsvitu.

Radikální islám

V závěru pořadu Okamura hovořil také o radikálních islamistech a postěžoval si, že před volbami do Evropského parlamentu varoval před radikálními islamisty a tehdy mu byla nasazována psí hlava, ale krátce na to vznikl Islámský stát. Okamura se v závěru pořadu potýkal i s otázkami týkajícími se jeho výroků na Facebooku, které se týkaly „cikánů“ jako hanlivého slova, které z něho prý udělali sami Romové. Tvarůžková tvrdě vyrukovala na předsedu Úsvitu, že tím popírá svá vlastní slova v pořadu, že problematiku Romů nezobecňuje, ale chápe individuálně. Okamura ale uvedl, že si za svými slovy stojí. Zároveň dodal, že jeho hnutí s Romy spolupracuje na návrzích zákonů, které se jich týkají.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…