Okamura těsně před koncem roku sdělil to, co jste chtěli slyšet

31.12.2013 18:52

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura v podvečerních hodinách těsně před koncem roku odpověděl na svém profilu na ParlamentníchListech.cz na mnohé dotazy od čtenářů, které se mu na něm nakupily. Prozradil tak například, že se nezúčastní olympijských her v Tokiu v roce 2020, protože mu to přijde laciné.

Okamura těsně před koncem roku sdělil to, co jste chtěli slyšet
Foto: Daniela Černá
Popisek: Šéfa Úsvitu dopálilo, že ho poslanci téměř vypískali, když chtěl, jak uvedl, hájit zájmy seniorů

„Na olympiády jsem zatím jezdit nezačal – obvykle se tam promenují staří politici, kteří si chtějí získat fanoušky. Mně to přijde hodně laciné. Sport sleduji, mám ho rád, ale nezneužívám to ke své osobní kampani,“ odpověděl Okamura.

Některé z dotazů měly značně kritický nádech. V jednom z nich se například čtenář ptal, co Okamura jakožto obhájce přímé demokracie říká na fakt, že se na Slovensku dostal do čela nacista, a to právě přímou volbou. Okamura však tuto skutečnost označil jako nesmysl, který svědčí o tom, že česká média vůbec nepřemýšlí. „Žádný nacista nikde na světě nebyl zvolený díky přímé demokracii, ale díky tomu, že neměl důvěryhodnějšího protikandidáta. Tento pán by volby vyhrál v jakémkoli politickém systému,“ brání se.

Všechny odpovědi Tomio Okamury najdete na jeho profilu:

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Obdobný profil si může na ParlamentníchListech.cz založit kterýkoliv volený zastupitel ZDE.

Navíc prý zavedením přímé demokracie vzniká i možnost daného politika odvolat, takže ani nacista či jiný extremista není pro společnost ohrožením. „Malý test – Hitlera, Gottwalda a další zvolili voliči v přímé demokracii, nebo v parlamentní? Změnu k diktatuře jim umožnila parlamentní, nebo přímá demokracie? Pokud si odpovíte na tyto otázky podle faktů, dojde vám absolutní slaboduchost kritiky přímé demokracie a obhajoby té naší podoby pseudodemokracie,“ vzkázal tazateli.

Další ze čtenářů Okamurovi vyčetl špatnou rétoriku a fakt, že veškeré své projevy čte ze svých poznámek. Vznikají tak podle něj pochyby, že nehovoří za sebe a texty mu připravuje někdo jiný. Šéf Úsvitu ale takovou možnost ve své odpovědi razantně odmítl s tím, že je jen člověk a přiznal, že není příliš zdatným rétorem.

Pro Okamuru je podle jeho slov důležité, co říká, nikoli jak to říká. Do sněmovny proto ani nešel s cílem zlepšit se ve svých projevech, ale prosadit změny, kvůli kterým mu voliči věnovali své hlasy. „Mimochodem, vzhledem k tomu, že mě ještě před nějakou desítkou let nedovolili prodávat, protože jsem koktal, jsem vděčný i za svůj současný, byť nedokonalý projev. Pro mne to je tak jako tak pokrok,“ podotkl.

Čtenáři se ve svých dotazech dotkli i tématu povolebního vyjednávání. Jeden z nich položil otázku, proč sociální demokraté a členové hnutí ANO dali přednost koalici s lidovci před Úsvitem. Okamura připustil, že pro část ČSSD představuje jeho hnutí nepřátelskou partaj. Důvody mu prý nejsou známé, a tak se domnívá, že jde o osobní averzi. ANO je navíc podle něj v tomto ohledu závislé na současném vedení ČSSD.

Jednotná pravidla pro bankovní služby

Okamura se rozhovořil i o své představě ideálních bankovních služeb. Rád by zavedl jednotná pravidla, a to zrušení všech poplatků a zavedení jednotného systému tak, aby se občané v něm dokonale vyznali. Za nespravedlivé považuje i fakt, že banky platí příjmy peněz DPH.

„V každém případě hodláme dělat maximum, aby se tu Ústava a práva občanů už nadále beztrestně neporušovaly. To Vám slibujeme,“ uzavřel jednu z odpovědí i jménem svého Úsvitu. Jeden ze čtenářů totiž vyjádřil svou obavu, aby se mu jeho plány podařily prosadit v tomto „diktátorském, teroristickém, prolhaném a zlodějském státě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…