Lidovec odhalil zásadní nedostatek v koaliční smlouvě. A také obavy z Babiše

30.12.2013 7:15

ROZHOVOR Lidovci mohli získat více než prosazovaná ministerstva. A jak moc hrozí od Babiše politický kotrmelec, ke kterému by údajně mohlo dojít při spojení nejsilnějších stran s Úsvitem? Také o tom byla řeč v rozhovoru se staronovým poslancem za KDU-ČSL Ludvíkem Hovorkou.

Lidovec odhalil zásadní nedostatek v koaliční smlouvě. A také obavy z Babiše
Foto: Archiv LH
Popisek: Ludvík Hovorka

Lidovci získali kulturu, zemědělství a jeden post bez portfeje. Vnímáte tenhle povolební zisk křesel jako úspěch?

Jde o dohodu, kterou respektuji. Měl jsem možná jinou představu o ministerstvech, ale vedení bylo odlišného názoru. Tři křesla jsou možná maximum, ale já jsem očekával tři plnohodnotná ministerstva.

Některým poslancům se ale naopak zdálo, že nakonec dohodnutý návrh je velkým ústupkem od Bohuslava Sobotky. Cítili jste ve sněmovně třeba nevraživost za to, že jste si ty tři křesla prosadili?

Ne, ničeho jsem si nevšiml. Myslím si, že se ve vyjednávání pokročilo a obecně bylo rozhodnutí přijímané.

S ohledem na to, že je pro Vás priorita zdravotnictví, uvítal byste i „vlastního“ lidoveckého ministra?

Bylo by určitě zajímavé, kdybychom tuhle pozici dostali. Určitě ale sehrálo roli to, že koaliční partneři prosazují zrušení regulačních poplatků a konkrétní zdroj, resp. konkrétní způsob náhrady peněz, které mají propad vykrýt, koaliční smlouva neobsahuje. Možná i to byl důvod, proč jsme o Ministerstvo zdravotnictví neusilovali. V koaliční smlouvě je závazek, který nemá konkrétní krytí. Osobně si myslím, že ČSSD ani nechtělo Ministerstvo zdravotnictví pustit ze sféry svého vlivu.

Pravice říká, že po zrušení poplatků ve zdravotnictví dojde ke kolapsu. Co Vy na to?

Ke kolapsu dojít nemusí, ale samozřejmě, že peníze citelně chybět budou. Podle mého názoru se nejdříve musí změnit úhradová vyhláška, která navýší hodnoty bodu a hodnoty ošetřovacích dnů, a teprve potom může dojít ke zrušení poplatků, které mají být zrušeny, s výjimkou pohotovosti, plošně. Jsou i další věci, které ze zdravotnictví odsávají peníze a jsou daleko zásadnější než poplatky, ale je pravda, že těch 4,5 nebo 5 miliard korun bude citelně chybět.

Které jsou ty zásadnější věci, které odsávají peníze?

Základem jsou netransparentní smluvní vztahy ve zdravotnictví. To znamená, že nemáme dnes přístup k tomu, abychom překontrolovali, jaké mají smlouvy nemocnice se zdravotními pojišťovnami a v úhradách existuje velká nerovnost. Každá nemocnice v podstatě dostává jiné úhrady a to je naprosto špatně. Odměňování by mělo být postaveno na principu, že za stejný výkon bude poskytována i stejná úhrada. To je základ k tomu, aby se napravila pokřivená pravidla. Druhá věc je důsledné oddělení pojišťoven a zdravotnických zařízení. Díky polodivoké privatizaci u nás bylo povoleno fúzování zdravotní pojišťovny Agel s Hutnickou zdravotní pojišťovnou, Českou národní pojišťovnou a zdravotní pojišťovnou Metal Aliance. Tím došlo k vytvoření pojišťovny, která je ovládaná stejnou ovládající osobou jako zdravotnický holding Agel. To nemůže být. Myslím si, že nikde na světě zdravotnictví takto nefunguje.

Budete se tedy i Vy zasazovat o změny, v souvislosti s problémy, o kterých jste hovořil?

Samozřejmě. Tyto věci by se měly narovnat. Částečně už situaci řeší i koaliční smlouva.

Máte nějaké obavy z nové koalice?

Na naší straně jsou obavy z toho, jak bude fungovat ČSSD a ANO. ANO je nový subjekt, který je složený z jednotlivých osobností, a nevíme, jak budou působit jako celek. Není také jasné, zda se povolební roztržka ČSSD nezobrazí i do jednání následujících. Nepříjemné jsou vzpomínky na vládní krize období let 2002-2006 v době pana premiéra Špidly nebo v době premiéra pana Grosse a konec tehdejšího funkčního období vlády za premiéra pana Paroubka.

Už dříve jste zmiňoval určitou nejistotu v souvislosti s působením Úsvitu. Je něco, před čím byste chtěl lidi varovat?

Nechci varovat, ale lidé by si měli více všímat plnění slibů a toho, co kdo ve sněmovně, či na veřejnosti říká a co bude skutečně dělat. Nevím, jestli je ta informace správná, ale mám pocit, že pan Okamura není v žádném výboru. A ve výborech se většinou odvádí největší část práce poslanců.

Neobáváte se toho, že by ještě na poslední chvíli vyměnili vaši plánovaní koaliční partneři lidovce za Úsvit?

To se stát může. Já jsem si ještě před časem myslel, že to tak možná dopadne. V této době ale jednání pokročila hodně daleko, takže bych to považoval spíše za kotrmelec ze strany pana Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…