Oligarcha, který prý začal válčit s Porošenkem. Takový politický životopis jste nejspíš ještě nečetli

22.03.2015 13:58

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf sepsal text "patentovaný demokrat", který je jakýmsi politickým životopisem oligarchy z ukrajinského Dněpropetrovsku Ihora Kolomojského, podle některých též "vodiče" premiéra Jaceňuka. Nebo přinejmenším toho, co se o jednom z nejvlivnějších Ukrajinců ví.

Oligarcha, který prý začal válčit s Porošenkem. Takový politický životopis jste nejspíš ještě nečetli
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Europoslanec Ransdorf popisuje, proč v posledních dnech značně eskalovalo napětí na Ukrajině. Před několika týdny se totiž objevilo zjištění, že z ropovodu Oděsa-Brody mělo být ukradeno více než 600 tisíc tun technické ropy. V reakci na to parlament prohlásil závod UkrTransNafta, který ropovody spravuje, závodem státně důležitým, který musí být vlastněn a kontrolován ukrajinským státem.

Následovalo něco neuvěřitelného. Do závodu vtrhl Ihor Kolomojskij, známý oligarcha z Dněproptrovska a jeden z nejvlivnějších na celé Ukrajině. Státní ropný podnik měl přes dosazené manažery ovládat již dříve, ale nyní se jeho podřízení před státním dozorem v sídle firmy zabarikádovali. Vyjednávat se pokoušel ministr energetiky, ovšem Kolomojskij vzkázal, že se s ním nebude bavit. Jediný, s kým je prý ochoten jednat, je prezident Porošenko, další z ukrajinských oligarchů.

Jednání na nejvyšší úrovni mělo skončit neúspěchem. V Kyjevě se prý mluví o tom, že Kolomojskij v jeho konečné fázi svému protějšku pohrozil, že pošle do Kyjeva dva tisíce příslušníků své soukromé armády, kteří prezidenta sesadí. "Porošenkovi nezbylo, než se obrátit na amerického velvyslance. Ten Kolomojského pozval na konzultaci. Konzultace proběhla, ale výsledky jejich jednání nejsou známé,“ popisuje Ransdorf perličky z ukrajinského zákulisí.

Celý Ransdorfův článek ZDE

To je prý jen nejnovější ukázka praktik bosse Kolomojského. Již dříve se objevil záznam jeho telefonátu s nepohodlným poslancem, kterému vyhrožoval, že vypíše milionovou prémii na jeho odstranění.

Kromě soukromé armády má prý dněpropetrovský pán značný vliv i na celostátní politiku. Nedávno založil stranu Vozrožděnije (Znovuzrození), ovšem značný vliv měl již dříve. Říká se, že měl zaplatit až polovinu nákladů strany premiéra Jaceňuka, která se stala nejvýznamnějším hráčem vládní koalice.

Kromě ministerského předsedy na jejích kandidátkách prošel do Verchovné rady (tak se ukrajinský parlament nazývá) též Oleksandr Turčynov. Ten před volbami vykonával funkci předsedy parlamentu a po útěku prezidenta Janukovyče vykonával též pravomoci hlavy státu. Právě on také vyhlásil "protiteroristickou operaci“ na východě Ukrajiny, která se stala základem nejkrvavějšího evropského střetu za polední desetiletí.

Jak Ransdorf připomíná, ještě před oficiálním vyhlášením operace docházelo v Doněcku a dalších městech na východě k útokům paravojenských jednotek Kolomojského na podniky doněckého oligarchy Rinata Achmetova. Když tato soukromá válka oligarchů nedopadla, vyhlásili v Kyjevě Turčynov s Jaceňukem protiteroristickou operaci a poslali na Donbas regulérní armádu. "Porošenko se před časem nechal slyšet, že za rozpoutání války na východě země nesou vinu právě Turčynov a Jaceňuk,“ připomíná europoslanec KSČM.

Právě takoví lidé, jako je Kolomojskij, podle Ransdorfa dnes rozhodují na Ukrajině v režimu, který celý západní svět nazývá demokratickým. Jako třešnička na dortu prý mohou působit zprávy z posledních dní, že Kolomojského armáda v souladu s varováním svého pána skutečně začala obsazovat budovy samosprávy a bránit normálnímu chodu věcí veřejných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…