Ombudsmanka: Povinnost pamatovat si kód průkazu je zbytečnost

05.01.2017 12:21

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová míní, že povinnost uložená zákonem pamatovat si bezpečnostní osobní kód (BOK) občanského průkazu je zbytečnost, lidem kód k ničemu není. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí ochránkyně Iva Hrazdílková. Povinnost pamatovat si kód se pojí s vyřizováním nového občanského průkazu od 1. ledna 2012.

Ombudsmanka: Povinnost pamatovat si kód průkazu je zbytečnost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Číselný čtyř- až desetimístný kód si každý občan musí zvolit při podání žádosti o nový průkaz. Předpokládalo se, že ho lidé budou používat při samoobslužném přihlašování na úřadech a že si některé úřední záležitosti budou moci vyřizovat sami. Zadáním kódu by se načetly údaje o občanovi, takže by nebylo třeba vypisovat a ověřovat údaje z průkazu.

Podle Šabatové tyto elektronické občanské průkazy však zjevně předběhly dobu, protože elektronizace veřejné správy je stále v nedohlednu. Jak uvedla, po pěti letech účinnosti novely použijí občané BOK jen při vyzvednutí nového občanského průkazu, dál jim k ničemu není. A pokud ho zapomenou, za odblokování zaplatí správní poplatek 100 Kč, což podle ombudsmanky postrádá logiku.

„Proč by si lidé měli pamatovat číslo, které nepoužívají? Pokud ho nepoužívají, jak vůbec zjistí, že ho zapomněli? Proč by si zapomenuté číslo za 100 Kč odblokovávali, když jim stejně k ničemu není?“ uvedla Šabatová.

Doplnila, že zejména pro seniory může být taková situace velmi stresující a může budit dojem svévole státu.

Elektronické občanské průkazy mají dvě podoby. Obyčejný se vydává zdarma, s kontaktním čipem navíc za příplatek 500 korun. V roce 2015 vydaly úřady v Česku přes 1,7 milionu běžných občanských průkazů a přes 3300 občanských průkazů s čipem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…