Opozice chce, aby Rath prodloužil výpovědi dopravcům

10.05.2012 21:08

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) by měl podle krajské opozice prodloužit výpovědi autobusovým dopravcům do prosince 2014. V opačném případě hrozí kolaps veřejné dopravy, stojí v dnešním společném prohlášení středočeské ODS, TOP 09 a STAN. Hejtmanství požadavek opozice odmítlo.

Opozice chce, aby Rath prodloužil výpovědi dopravcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Nová soutěž má dopravu zlevnit a zkvalitnit. Kraj původně plánoval, že stihne nové dopravce vybrat ještě letos. Loni kvůli tomu dostali všichni autobusoví dopravci výpovědi, které měly skončit na konci letošního května. Výpovědní lhůtu však nakonec musel kraj prodloužit o dalších devět měsíců. Opozice teď žádá, aby hejtmanství výpovědi prodloužilo až do konce roku 2014, aby se v příštím roce mohlo konat společné výběrové řízení na autobusovou dopravu, kde všechny středočeské obce i Praha budou rovnoprávnými subjekty. O totéž nedávno kraj neúspěšně žádal i náměstek pražského primátora Josef Nosek (ODS). Praha se totiž obává, že kvůli výpovědím zkolabuje příměstská doprava.

Mluvčí kraje Berill Mascheková ČTK sdělila, že hejtman ve středu jednal s dopravci a toto jednání bylo podle ní konstruktivní. S většinou dopravců již byly podepsány dodatky. Výjimkou je organizace Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v Praze a jejím okolí. "Praha ani posléze středočeská města a obce nemohou podepsat prodloužení výpovědí na kratší dobu než do prosince 2014, protože by se dostaly do nevýhodné pozice," míní boleslavský primátor a kandidát na hejtmana za ODS Raduan Nwelati.

Smlouvy stále platí, tvrdí opozice

Opozice poukazuje na to, že Praha ani většina středočeských obcí žádné výpovědi nepodaly a jejich smlouvy s dopravci jsou stále platné. Nejméně rok se tedy nemohou stát spoluvyhlašovateli a plnoprávnými objednavateli dopravy, což údajně navíc požaduje i zákon. Mascheková uvedla, že pokud Ropid dodatek smlouvy nepodepíše, má kraj připraven krizový plán spočívající ve dvoustranných dohodách s jednotlivými autodopravci. "V případě, že by některý dopravce nechtěl pokračovat, má Středočeský kraj k dispozici nabídky dopravců s dostatečnou kapacitou, kteří tyto linky převezmou," dodala. Podle ní tak kolaps dopravy nehrozí.

Opozice ale namítá, že při objednávání náhradní dopravy bude muset kraj zaplatit navíc i 20 procent DPH. Protože Rath podal před rokem výpovědi dopravcům záměrně a dobrovolně, tak se na náhradní dopravu údajně nevztahuje výjimka objednávky bez DPH pro případ ohrožení.

Mascheková podotkla, že vedení kraje vyjednává s dopravci s cílem zabránit zdražování jízdného, které bylo způsobeno zvýšením sazby DPH. "Také musíme řešit situaci, kdy kraj dostává od vlády méně peněz, tudíž je méně prostředků i na dotace autodopravcům," dodala. Podle ní by bylo užitečnější, kdyby se zástupci ODS a TOP 09 obrátili na své představitele ve vládě s žádostí, aby nesnižovali kraji prostředky sloužící k zajištění veřejné dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…