Opozice ve Zlíně: Hejtmanství žene nemocnice do násilné privatizace

18.02.2020 14:55

Má jít o historicky největší investici Zlínského kraje. Nová nemocnice v Malenovicích, jejíž investiční záměr v prosinci schválili krajští zastupitelé, má stát podle hejtmana Jiřího Čunka maximálně 8 miliard korun. S tím však nesouhlasí krajská opozice a varuje před skrytou privatizací.

Opozice ve Zlíně: Hejtmanství žene nemocnice do násilné privatizace
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

„Investiční záměr a další materiály prokázaly, že výstavba nové nemocnice na zelené louce za 8 miliard korun bude daleko jednodušší, rychlejší a pro kraj ekonomicky výhodnější než rekonstruovat za více jak 10 miliard korun nejméně 15 let během provozu Krajskou nemocnici Tomáše Bati,“ řekl hejtman Jiří Čunek. „Každý člověk ví, že kompletně zrekonstruovat starou nemocnici znamená ji nejdříve zbourat a pak postavit. To však za plného provozu není možné, a když, tak dílo bude nedokonalé a drahé,“ dodal.

S tím však nesouhlasí opoziční zastupitel Michal Dvouletý. „Rekonstrukce Uherskohradišťské nemocnice je důkazem, že hejtman pouze balamutí veřejnost. Navíc se hejtman natolik bál seriózní studie modernizace současné Baťovky, že ji raději díky jednomu přeběhlíkovi zrušil a v rozporu se zákonem nechal schválit investiční záměr nemocnice v Malenovicích,“ uvedl krajský předseda Soukromníků ve Zlínském kraji.

Krajská vláda se s opozicí neshodne ani na tom, kolik nová nemocnice bude nakonec stát. „Osm miliard je jen pohádkou. Např. v této částce již teď chybí 300 milionů za pozemky v Malenovicích, které kraj nakoupil,“ upozornil Dvouletý, který zpochybňuje také to, že se celé vybavení zbrusu nové nemocnice dá pořídit pouze za jednu miliardu.

A není sám. „Při stavbě nemocnic v celém světě obecně platí, že stavební objekty mají hodnotu koeficientu 1,0; technologie a vybavení mají koeficient 1,5 až 2,0. Tato metodika není v nákladech na výstavbu nemocnice v Malenovicích dostatečně zahrnuta. Z toho plyne, že celkové náklady budou podstatně vyšší, a to v řádech 100 až 200 procent,“ upozornil již před časem Václav Rýznar, dlouhodobý ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci.

Investiční záměr nové nemocnice počítá s tím, že Zlínský kraj bude mít vlastní úspory ve výši 4 miliard Kč, další 3 miliardy si kraj půjčí a zbývající 1 miliardu zaplatí ze svého rozpočtu Krajská nemocnice T. Bati. „Celý tento model plave na vodě. Kraj škudlí, kde může, ale víc jak 3 miliardy dohromady nedá. Bude si tak muset půjčit mnohem víc. Navíc žádné dotace nejsou a nebudou a také premiér vzkázal, že pro vládu jsou prioritou fakultní nemocnice, ne Čunkova nemocnice,“ uvedl zastupitel Michal Dvouletý, který zároveň upozornil na to, že ani KNTB není schopna uspořit tak velké peníze.

„Je zřejmé, že nová nemocnice bude stát mnohem víc. Kraj se tak bude muset nevídaně zadlužit. Jenže v okamžiku, kdy hejtmanství drakonicky navýšilo výdaje na veřejnou dopravu, dočkáme se pouze kolapsu krajského rozpočtu. A když kraj nebude schopný splácet své dluhy, přijdou ‚finanční štiky‘ a své pohledávky vymění za akcie krajských nemocnic. Takže dojde k násilné privatizaci krajského zdravotnictví. A s tím se fakt nehodlám smířit,“ dodal Michal Dvouletý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…