Opozice ve Znojmě nemá místa v komisích. Starosta z ČSSD to vysvětluje následovně

07.01.2019 13:11

Pětice opozičních stran ve Znojmě má jediného člena v jedné z komisí, které zřizuje rada. Větší zastoupení v komisích tak ztratila poprvé od roku 1989. Opozice mluví o snaze odstranit ji z politického života, o zbytečné konfrontaci či institucionálním zašlapávání.

Opozice ve Znojmě nemá místa v komisích. Starosta z ČSSD to vysvětluje následovně
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Starosta Jan Grois (ČSSD) obhajuje krok zvýšením efektivity práce komisí, vyplývá z odpovědí pro ČTK.

Po podzimních volbách zřídila rada jedenáct komisí. Koaliční zastupitelé, kterých je 19 z ČSSD, ANO a ODS, obsadili 36 pozic, z toho 30 placených. Opozice složená z pěti stran získala jedinou pozici ve školské komisi. Místo tam má Růžena Šalomonová z SPD, kterou však ostatní členové opozice jako opozici nevnímají.

„Každá obec má svůj vlastní politický systém. Záleží, co voliči politikům spolknou. Obsazení komisí může být také nástroj, jak si zajistit v koalici loajalitu,“ řekl politolog Michal Pink. Jeho kolega Stanislav Balík zdůraznil, že je na radě, jak komise složí. „Ovšem rozumná koalice obsadí místa i opozicí kvůli pluralitě názorů,“ řekl Balík.

Opozice má místo pouze v zákonem zřízených výborech kontrolním a finančním. Přesto ani ty nejsou obsazeny dle dřívějších zvyklostí. Předsedou kontrolního výboru se stával zástupce nejsilnější opoziční strany, avšak ve Znojmě se nyní předsedkyní stala zástupkyně SPD Petra Svedíková, ač tato strana získala pouze dva mandáty a podle mínění ostatních členů opozice jde koalici na ruku.

V opozici sedí 12 zastupitelů a nejhlasitěji je proti krokům koalice pětice zástupců Pro Znojmo, dva lidovci a jeden Pirát. „SPD jako opozice nevystupuje a dva komunisté jsou rozděleni. Jeden obvykle hlasuje s koalicí, jeden proti,“ řekl Pavel Nevrkla (Piráti).

Grois ve svém projevu při jmenování starostou uvedl, že bude maximálně otevřený všem názorům bez stranických rozdílů. Nyní ČTK napsal, že opozice v žádném případě není vyloučena z řešení problémů města a má místo ve dvou zmíněných výborech. Vyšší efektivitu komisí vidí i v tom, že mají méně členů. „Navíc členové opozice na jednání komisí v minulých letech nechodili, někteří měli absenci až 70 procent,“ uvedl Grois.

Řekl také, že problém se složením komisí má hnutí Pro Znojmo a nemluví za celou opozici. Jak zástupce lidovců Pavel Jajtner, tak Nevrkla ČTK řekli, že jsou se současnou situací nespokojení. „Je to špatné rozhodnutí a politická kultura míří hodně let dozadu. Práce opozice má v komisích kontrolní charakter. Navíc za čtyři roky může být opozice koalicí a změna by proběhla snadněji, kdyby v komisích byli všichni,“ míní Nevrkla. Jajtner komise vnímá jako fórum názorů. „Kdyby se materiály na zastupitelstvo připravovaly i s opozicí, mělo by pak i jednání hladší průběh. Koalice udělala zbytečný konfrontační krok,“ uvedl Jajtner.

Opozice se ještě bude snažit současný stav zvrátit. „Odeslali jsme starostovi dopis, nechává jej bez reakce. A schůzku neustále odsouvá,“ řekl Jiří Kacetl (Pro Znojmo).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…