Oprav dům po babičce. Nebude to z daní, ale z EU, vzkazuje Hladík. Ekonomové se drží na hlavu

17.07.2023 17:19

POLITICKÝ MONITORING Na opravu staršího domu mohou žadatelé dostat až milion korun. Vše díky novému dotačnímu programu „Oprav dům po babičce“, který spustí Ministerstvo životního prostředí od září 2023. Bonusem programu bude padesát tisíc korun příspěvek na nezaopatřené dítě a výhodný stavební úvěr. Program bude hrazen z fondů Evropské unie. Program zkritizoval hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Tak už víme, co stát udělá s penězi, které vzal důchodcům,“ napsal na Twitter. S kritikou přišel i bývalý místopředseda ODS Martin Novotný a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Oprav dům po babičce. Nebude to z daní, ale z EU, vzkazuje Hladík. Ekonomové se drží na hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) představil čerstvá data k programu Nová zelená úsporám Light a další novinky týkající se energetických úspor a energetického poradenství

Nárok na účast v dotačním programu budou mít všichni ekonomicky aktivní obyvatelé České republiky. „Týká se to všech rodinných domů či rekreačních domů, které jsou určeny k rekonstrukci. Je to určeno také pro všechny osoby na území České republiky, které jsou ekonomicky aktivní,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), o programu dále informovaly Novinky.cz.

Dotace bude možné čerpat na domy postavené nejpozději v roce 2013. Dotace by měly být užity především na zateplení domu, a tím na renovaci výstavby minimálně na energetickou třídu B, tedy na budovu úspornou. Dům označený energetickým štítkem B je úsporný a náklady na provoz jsou velmi nízké.

Peníze lidé na rekonstrukci dostanou předem, podmínkou pro dotaci však je, aby rekonstruovaná budova byla nejméně deset let po rekonstrukci a trvalým bydlištěm žadatele o dotaci. „Poté, co ale dům zrekonstruuji, tak je podmínka mít v nemovitosti deset let trvalé bydliště,“ řekl Hladík.

„Každý šestý dům v ČR je neobydlený. Díky ‚Oprav dům po babičce‘ to změníme,“ vyjádřil své naděje Hladík na svém twitterovém účtu. „Rodiny mohou na komplexní zateplení starších rodinných nebo rekreačních domů získat až 1 000 000 korun, bonus až 50 000 korun za každé neopatřené dítě a výhodný stavební úvěr od stavební spořitelny,“ vysvětlil výhody programu ministr.

 

 

Na program bude alokováno okolo čtyřiceti miliard korun z peněz od Evropské unie z Modernizačního fondu. Cílem programu je podle Hladíka z neobydlených domů udělat energeticky úsporné domy a dát mladým rodinám možnost bydlet ve vlastním. „Nebude to z daní, ale z Modernizačního fondu, tedy prostředků EU. V ČR je každý šestý dům neobydlený a chceme místo zabírání další zemědělské půdy na výstavbu nových domů pomoct z energeticky neúsporných domů udělat úsporné. A zároveň umožnit rodinám bydlet ve vlastním,“ obhajoval dále program.

 

 

Celý program cílí primárně na mladé rodiny, jako bonus proto program přidá i příspěvek 50 tisíc korun na nezaopatřené dítě žadatele. „Mladé rodiny trápí nejvíce nedostatek bydlení, nedostatek financí na rekonstrukce,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kromě dotace budou mít žadatelé i možnost výhodnějšího úvěru od stavebních spořitelen. Tento úvěr bude poskytován bez požadavku na zástavu nemovitosti a s fixovanou úrokovou sazbou po celou dobu splácení. Očekávaná úroková sazba se podle slov ministra životního prostředí bude pohybovat okolo tří až čtyř procent.

Žádost o úvěr i dotaci bude možné vyřídit na pobočce stavební spořitelny.

K tématu se vyjádřil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něj vláda i nadále rozhazuje peníze, tentokrát jen jiné cílové skupině. Z programu „Oprav dům po babičce“ podle jeho slov i vyplývá, kam půjdou peníze našetřené snížením valorizací důchodů. „Tak už víme, co stát udělá s penězi, které vzal důchodcům snížením mimořádné valorizace penzí. Dá je jejich vnukům a vnučkám – na rekonstrukce domů. A pak že jsou veřejné finance v rozvratu! Kdepak, tahle vláda opět rozhazuje; jen ovšem jiné, o dvě generace mladší cílovce,“ shrnul na Twitteru.

 

 

Bývalý místopředseda ODS a bývalý primátor Olomouce Martin Novotný ve facebookovém příspěvku zase s nadsázkou tvrdí, že tohle nebylo ani za socialismu. „O tom se za socialismu nikomu nesnilo. To už asi směřujeme rovnou ke komunismu, soudruzi…,“ napsal Novotný.

Kriticky se k programu staví i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Skoncovali jsme s dotační ekonomikou. Dokladem toho je, že lidé bez nemovitého majetku budou přispívat na dotace dědicům nemovitostí po babičce,“ napsal ironicky a dodal, že „možná i po dědečkovi“.

 

 

Svaz moderní energetiky mu obratem na sociální síti připomněl, že peníze na dotace nepůjdou z veřejného rozpočtu, ale z emisních povolenek a zdrojů Evropské unie, a navíc renovace budov má „prorůstový potenciál“, kdy miliarda korun podpory do programů, jako je právě i „Oprav dům po babičce“, generuje tři miliardy korun na HDP, což se do státní kasy vrátí v sociálním a zdravotním pojištění.

Kalousek kontroval, že toto vysvětlení je pochopitelné pouze u rekonstrukcí a zateplení veřejných budov. „To nic nemění na tom, že lidé bez majetku, často bez šance na hypotéku, budou přispívat vlastníkům nemovitostí na zvýšení hodnoty jejich majetku. Vaši argumentaci jsem schopen pochopit u rekonstrukcí a zateplení veřejných budov. U ‚domů po babičce‘ ne,“ shrnul Kalousek.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Obávám se, že v bližších podmínkách, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 17.07.2023 17:36:50
bude uvedeno, že prvním krokem bude řádně doložená likvidace babičky a dědečka žadatelem o dotaci...:-(

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …